Nystartsjobb har haft effekt

Regeringens satsning på nystartsjobb har gjort att många långtidsarbetslösa kunnat få jobb. Men sex av tio jobb hade funnits utan subventionen.

Uppsala2012-02-25 08:03

I en ny rapport från forskningsinstitutet Ifau i Uppsala kommer man fram till att 63 procent av alla nystartsjobb från starten 2007 hade kommit till ändå, utan stödet från samhället.

– Det låter som en ganska hög siffra, men från andra subventioner vet vi att det är där det brukar ligga. Så väl kan man inte rikta en subvention att den bara går till dem som inte hade fått jobb utan, säger Anna Sjögren, docent och en av rapportförfattarna.

Den som anställer en person genom nystartsjobben får i dag motsvarande dubbla arbetsgivaravgiften, nära 63 procent av lönen.

Rapporten har gått igenom data om arbetslösa med nystartsjobb från 2007 fram till förra året.

En slutsats är att åtgärden verkligen har lett till att långtidsarbetslösa har kommit ut i arbete snabbare än annars. I stället för normalt 20 månaders arbetslöshet för en genomsnittlig långtidsarbetslös, minskade arbetslöshetsperioden till 18 månader.

En annan iakttagelse är att många har behållit sitt jobb efter att subventionen tagit slut. Det här däremot inte gällt på samma sätt för äldre arbetslösa.

– För dem över 55 år ser vi att en viss andel förlorar jobbet när subventionen upphör. Det gäller även för dem som är över 45, säger Anna Sjögren.

De som har fått nystartsjobben har varit något yngre, haft högre utbildning och en kortare arbetslöshet bakom sig än långtidsarbetslösa i genomsnitt.

– En möjlig förklaring är att i och med att nystartsjobben är en rättighet ligger det på den arbetslösa själv att visa att den kvalificerar sig för subvention. De som bemödar sig att göra det kan vara en positivt selekterad grupp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!