Romer är en nationell minoritetsgrupp i Sverige. Många har fortfarande svårt att komma in på arbetsmarknaden och hitta boende. Flera romska föreningar har därför uttryckt önskemål om att bilda en gemensam förening och på så sätt stå starkare som minoritetsgrupp mot majoritetssamhället. Jadwiga Markowska är projektledare för det nystartade projektet som bedrivs med medel från MUCF.
Vad är målet för projektet?
– Att romer, en av Sveriges fem nationella minoriteter, från olika grupper i Uppsala ska bilda en förening. Genom folkbildning som metod ska deltagarna ges kunskap i exempelvis föreningsteknik, presentationsteknik och cirkelledarutbildning, säger Jadwiga Markowska.
Folkbildning innebär lärande i grupp utan prestationskrav, där den lärande lär sig för sin egen skull. Genom studiecirklar i diverse ämnen lär man sig tillsammans med andra.
Längre fram i projektet är även tanken att anordna föreläsningar för arbetsgivare och informera om romsk kultur för att på så sätt minska fördomar i samhället.
– Det är viktigt att majoritetssamhället ökar sin kunskap, så att arbetsgivare ser romer som en tillgång, säger Anna Bjurvald, länsbildningskonsulent för Uppsala läns bildningsförbund, som står bakom projektet.
Varför behövs ett sådant här projekt?
– Romer som minoritetsgrupp har historiskt blivit diskriminerade och många är fortfarande rädda för myndigheterna. Unga romers situation har blivit bättre de senaste 10 åren och fler avslutar skolan, men mer arbete behövs för att öka romers välmående och deras tillit till samhället, säger Jadwiga Markowska.
Jadwiga Markowska sitter med i regeringskansliets referensgrupp för romsk inkludering och har tidigare arbetat som modersmålslärare i romani chib på flertalet skolor i kommunen samt arbetat som tolk för Upplandsmuseet i utställningen "Romska röster".
Vad blir din roll som projektledare?
– Min roll blir att nå ut till Uppsalas olika romska grupper, att bygga nätverk och vägleda. Att visa på vilka möjligheter som finns och hur romer som står utanför kan göra för att bli en del av samhället. Flera olika grupper av romer som redan är engagerade i olika nätverk är svenska romer, finska romer, balkanromer, polska romer och resande. Men det finns flera grupper i Uppsala som vi inte känner till. Största utmaningen är att även nå dem. Vi hoppas på att detta projekt sprider ringar på vattnet. Desto fler vi blir, desto bättre hörs vi, avslutar Jadwiga Markowska.