Nysatsning på Healon i Uppsala
Forskning och utveckling av läkemedlet Healon återuppstår i Uppsala sedan amerikanska AMO tog över. Ett nytt laboratorium börjar byggas inom kort. Totalt investerar AMO över hundra miljoner kronor i fabriken i Fyrislund.
— Våra ägare i USA satsar 115 miljoner kronor så att vi kan frigöra oss och bli ett självständigt bolag som kan stå på egna ben och ta egna beslut, säger AMO:s platschef Lennart Andersson.
Det riktigt stora är dock nysatsningen på forskning och utveckling av bolagets produkter för ögonkirurgi. I dag är all forskning inom AMO koncentrerad till huvudkontoret i Santa Ana i Kalifornien. Lennart Andersson och den tekniska utvecklingschefen Joachim Nordenberg har dock övertalat ledningen att Uppsala har de bästa förutsättningarna för att utveckla Healon vidare.
- Vi kunde visa att vi har mest kunskaper om Hyaluronsyra som är basen i vår produktion. Här finns dessutom gott om kompetent personal och ett världsledande universitet. Vi lyckades, säger Lennart Andersson.
Konkret innebär det att AMO nu bygger upp en helt ny avdelning för forskning och utveckling i Uppsala. Ett kemiskt och ett mikrobiologiskt laboratorium ska stå färdigt inom kort. Där kommer ett 20-tal personer att arbeta.
- AMO satsar minst tio miljoner kronor på forskningen här nästa år. Det innebär att vi måste visa att vi förmår utveckla egna nya produkter som är anpassade till den framtida utvecklingen inom ögonkirurgin och som gör den säkrare och effektivare. Det är en förutsättning för att vara med i konkurrensen globalt, säger Joachim Nordenberg.
AMO har också beslutat att flytta tillverkning av Healon från en fabrik på Irland. Den kommer att komplettera de övriga produkter som tillverkas i Uppsala
— Vi vet inte hur stora volymer det kommer att handla om, men vi räknar med en produktionsökning på runt tio procent, säger Lennart Andersson.
En helt ny tillverkningslinje, resultatet av ett förpackningsprojekt inom AMO, står också klar att tas i bruk.
Investeringarna görs för att öka konkurrenskraften och ta nya andelar på världsmarknaden. Enligt Lennart Andersson har utvecklingsinsatserna gått på sparlåga åren innan AMO tog över. Insatserna för att marknadsföra Healonprodukterna har också varit små. Det har resulterat i att den amerikanska konkurrenten Alcon kunnat öka sina marknadsandelar. Bolaget är störst i dag. AMO tvåa. Men nu ska mer resurser läggas på marknadsföringen.
- Vi hoppas kunna öka vår försäljning. Det blir tufft. Att övertyga en läkare att byta från en produkt till en annan vid sina operationer är inte lätt. Men vi har fått en ägare som vill utveckla verksamheten och vi ser redan en försäljningsökning med tio procent från förra året.
I reda pengar säljer Helaon för en miljard kronor på världsmarknaden i dag. Lennart Andersson anser dock att fabriken har kapacitet att producera för det dubbla med dagens utrusning.
— Vi har 150 anställda nu och kommer nog upp i 160 inom det närmaste året. Men rationaliseringarna måste fortsätta. Vi måste arbeta smartare och bli bättre på att utnyttja våra maskiner för att klara den globala konkurrensen, säger han.
FAKTA -Healon
Basen i AMO:s Helaonprodukter är hyaluronsyra som framställs ur tuppkammar. Den färdiga substansen förpackas i sterila glassprutor som används inom ögonvård och ögonkirurgi, bland annat när konstgjorda linser opereras in på patienter med grå starr. I dag används Healon i över 60 länder.
Healons historia:
1940: Den ungerske forskaren Endre Balazs börjar sina undersökningar av hyaluronsyra.
1973: Pharmacia tecknar ett affärsavtal med Endre Balazs om att utveckla medicinska produkter för ögonkirurgi och ögonvård med hans forskning som bas.
1977: Den första fabriken för Healon byggs i Uppsala och startar året därpå.
1980-98: De tre produkterna Healon, Helan GV och Healon 5 introduceras på världsmarknaden och blir en av Pharmacias storsäljare.
2002: Amerikanska läkemedelsjätten Pfizer köper Pharmacia-Upjohn. Delar av bolaget säljs ut.
2004:AMO köper Healon från Pfizer och inleder en ny fas med forskning och utveckling av Healon i Uppsala.
FAKTA- Advanced Medial Optics,AMO
Ägare: Noterat på New York-börsen
Grundat: 2002
Produkter: Tillverkar och utvecklar teknisk utrustning för ögonvård och ögonkirurgi. Har sex fabriken i världen, varav en i Uppsala
Omsättning 2004: 742 miljoner dollar
Anställda: 3500 varav 150 i Uppsala
Huvudkontor: Santa Ana, Kalifornien, USA
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!