Nyplockade kantareller vid jul
Längs E4an norr om Uppsala möts trafikanterna av en skylt med texten kantareller 100 kronor/kg. En porslinsskål med nyplockade kantareller är framställda på ett träbord.
Ronnie Lundqvist visar kantareller.
Foto: Hans E Ericson
- Ni ska själva få följa med och se hur det ser ut i skogen, säger han.
UNT åker med några kilometer bort, där det fortfarande finns färska kantareller att plocka. Längs den smala grusvägen har Ronnie Lundqvist lagt träpinnar för att minnas var svampgömmorna finns.
- Lägg alltid träkorset på vänster sida, så hittar inte andra era ställen, säger han och går med raska steg in i skogen.
Marken är klargrön. Endast på några få ställen är den täckt med ett tunt lager snö.
- Gör man sig så här syns kantarellerna, säger han och drar försiktigt fingrarna över mossan.
Sparar inte
Under växtlagret sticker de klargula svamparna fram.
- Låter man en del vara kvar ett par veckor, växer de sig ännu större. Men de här svamparna är inget att spara på. Snön måste ju komma snart, säger han och plockar upp de kvarvarande kantarellerna.
Han betonar att man absolut inte ska riva upp mossan. Då förstörs skörden till nästa säsong. Oftast börjar svamparna komma i juli och försvinner under snön i december.
- Alla tror att det bara går att plocka svamp i augusti och september, så efter det är jag ensam i skogarna.
Ronnie Lundqvists har plockat svamp i över trettio år, men det har aldrig funnits kantareller så sent som på julafton.
- När kan man äta smörstekta kantareller vid jul igen? Något extremt är på gång. Det börjar bli lite väl många orkaner i USA. Det är väl miljöförstöringen som ligger bakom allt, säger Ronnie Lundqvist uppgivet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!