Nykomlingen i valet mot mandat direkt: "Unik möjlighet"

Den helt nya nomineringsgruppen Himmel och jord tar plats i Uppsala stift, enligt de preliminära siffrorna för kyrkovalet. Samtidigt backar Centerpartiet, medan Vänstern i Svenska kyrkan går framåt.

Störst i Uppsala stift i kyrkovalet 2021 blev Socialdemokraterna (knappt 29 procent), följt av Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (20,55 procent) och Centerpartiet (12,60 procent). De preliminära siffrorna kan komma att ändras.

Störst i Uppsala stift i kyrkovalet 2021 blev Socialdemokraterna (knappt 29 procent), följt av Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (20,55 procent) och Centerpartiet (12,60 procent). De preliminära siffrorna kan komma att ändras.

Foto: Johan Nilsson, TT

Uppsala2021-09-21 18:05

Kyrkans skogsbruk har varit en het fråga i kyrkovalet och är en av de frågor som Marie Arnesdotter, som kandiderade för Himmel och jord, vill driva inom Uppsala stift.

– En omställning av skogsbruket är angeläget för den biologiska mångfalden och för klimatet. Vårt primära mål är lägga om till kalhyggesfritt skogsbruk. Vi har en unik möjlighet att göra skillnad eftersom kyrkan äger så mycket skog, säger hon.

Vänstern i Svenska kyrkan gjorde ett starkt kyrkoval. I stiftsfullmäktige dubblade man sina mandat från två till fyra, och i Uppsala pastorat fick man 12,5 procent av rösterna och därmed fem mandat. En av dem som nu tar plats i kyrkofullmäktige är Per Markus Risman.

– Jag tror att kyrkans medlemmar ser att klyftorna ökar och vill se en kyrka som står upp mot rasism. Man kommer att märka att vi får ett pastorat som prioriterar klimat och feminism. Det blåser vänstervindar i kyrkan, säger han.

undefined
Per Markus Risman är en av dem som nu tar plats i kyrkofullmäktige, efter att Vänstern i Svenska kyrkan gjort ett bra val i Uppsala pastorat.

Sämre gick det för Centerpartiet, som enligt de preliminära siffrorna backade två mandat i Uppsala stift. Bertil Alm, kyrkovalsansvarig för partiet i Uppsala län, tror att det är Posks (Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan) framgångar som ligger bakom valresultatet.

– De har haft som mål att gå emot allt vad politiska partier heter inom kyrkan. Jag tycker att debatten blivit lite sned, man har inte förstått vidden av folkkyrkan utan förenklar en svår fråga, säger Bertil Alm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!