Nyinvigning för bländande 50-åring

V-Dalas nationshus fyller i dagarna jämt och passar på att fira med tårta och gamla minnen.

Besäkarna bjöds på tårta och bubbel.

Besäkarna bjöds på tårta och bubbel.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2015-09-03 16:22

Blå och silver ballonger vajar i täta rader utanför Västmanlands-Dala Nation. Där klubbkön på lördagar brukar ringla står nu ett långbord med tårta och bubbel. Huset firar 50-års jubileum och nationen har samtidigt passat på att ge fasaden en rejäl ansiktslyftning.

Festbesökarna, som till hälften verkar bestå av nuvarande medlemmar och till hälften av före detta studenter med grånat hår, välkomnas av tre dunk med Klubbmästarstaven.

– När jag först kom hit fanns inget nationshus utan det var en byggarbetsplats, inleder hedersledamoten Anders Bexelius.

Hans anekdoter från förr möts av igenkännande skratt från den äldre skaran i publiken.

– När huset var klart så var det väldigt annorlunda från de andra nationshusen, alldeles vitt.

Lika bländande vit som fasaden var 1965, lyser den idag efter ommålning. Upprustningen kostar och får tas i etapper, nästa steg blir fönstren.

– Nationen firade 375 år förra året, så husets jubileum blir en fortsättning på festen, säger Anna Henriksson som är förste kurator.

Kan du berätta nått smarrigt från husets 50-åriga historia?

– Jag ser fram emot att få höra historier idag av våra hedersmedlemmar som är här. Men jag vet att de ordnades två fester här vid invigningen, en galamiddag och en  enklare sittning, som var som en testfest och i medlemstidningen står att läsa att både baren och dansgolvet fick godkänt.

Anna Henriksson har varit aktiv i V-Dala sedan 2008 och hon berättar stolt att de är den enda nationen som kan ordna sittningar för 400 personer i samma sal. Utöver att ha den största festsalen är också nationen den enda som kan skryta med att vara ritat av Alvar Aalto.

– Han ritade inte så många hus, så det är ett väldigt speciellt nationshus, säger Harald Götlind som står utanför byggnaden i frack och studentmössa.

Under ceremonin är han marskalk, vilket han förklarar är ett finare ord för funktionärer. Till vardags pluggar han teologi och är studentövermarskalk på kåren.

Du får användning för din frack ofta alltså?

– Ja, det kan man säga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!