Nyförlösta mödrar skickas hem efter sex timmar
BB vid Akademiska sjukhuset i Uppsala vill att fler mammor åker hem sex timmar efter förlossningen. På så vis kan sjukhuset minska på antalet vårdplatser.
— Det blir inga stora besparingar men vi kanske därigenom kan lyckas minska behovet av extra personal, säger Ulf Hansson som är klinikchef på kvinnokliniken.
Inget tvång
Men för att lyckas med en minskning av vårdplatserna så krävs det att mammorna går med på att åka hem tidigare. Och en sådan utveckling har sjukhuset lyckats få under de senaste två åren:
1999 var det fem procent som åkte hem sex timmar efter förlossningen. Den här sommaren var det 22 procent.
— Vi ska nog kunna öka det antalet ytterligare till kanske 30 procent inom ett år. Patienterna är ju nöjda med den hemsjukvård som de får i stället, säger Ulf Hansson.
De som går med på att åka hem tidigare blir kontaktade av barnmorskor som vid behov åker hem till föräldrarna. Dessa hembesök sker under den första veckan efter förlossningen.
Ulf Hansson säger att föräldrar känner sig positiva till att åka hem tidigt och att ingen tvingas till det.
— Ju mer vi informerar, desto fler väljer att åka hem, säger Ulf Hansson.
Informationen om tidig hemgång får kvinnor redan på mödravårdscentralen under graviditeten.
Färre vårdplatser
Kvinnokliniken sparplan går ut på att minska fem vårdplatser på BB. En sådan nedragning kan bli kännbar för både föderskor från Stockholm och Uppsala län. Akademiska sjukhuset tar nämligen emot många föräldrar från Stockholms län. På senare tid har man dessutom sett att vi i Uppsala län föder allt fler barn.
UNT: Ni vill minska på antalet vårdplatser samtidigt som antalet förlossningar i Uppsala län ökar? Går den ekvationen ihop?
— Ja, om fler väljer att gå hem direkt så kan vi dra ner platserna, säger Ulf Hansson.
UNT: Ingen blir tvingad att åka hem, säger du. Men en nybliven mamma kan väl känna sig besvärlig om hon stannar?
— Det hoppas jag att hon inte känner. Det är förvisso 22 procent som åker hem tidigt men fortfarande 78 procent som stannar.
UNT: Är det hälsosamt för en kvinna att förlösa klockan nio på morgonen och åka hem klockan tre på eftermiddagen?
— Ja, på det sätt som vi gör i dag med hembesök av barnmorskor, säger Ulf Hansson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!