På måndagen röstade Universitetskollegiet – som består av representanter för anställda och studenter på Uppsala universitet – om vem de vill se som ny rektor när Eva Åkesson slutar vid årsskiftet. Anders Hagfeldt, professor i fysikalisk kemi, vann stort.
När UNT når Anders Hagfeldt på måndagseftermiddagen har han precis själv fått beskedet. Han låter uppspelt och lite överraskad.
– Det känns jätteskojigt och spännande på alla sätt. Jag kan inte riktigt hitta ord för det. Jag berättade just för min fru, hon skrek rakt ut i duschen. Samtidigt som det är lite överrumplande känner jag mig ödmjuk inför situationen, säger han.
56-årige Anders Hagfeldt är sedan sex år tillbaka professor i fysikalisk kemi i schweiziska Lausanne och har kemiska solceller som främsta forskningsområde. Han har tidigare varit professor vid Uppsala universitet, och när han nu återvänder till Uppsala blir det som att flytta hem, säger han.
– Jag har trivts jättebra här i Schweiz, men efter ett tag här insåg jag att hemmakänslan är i Uppsala. Vi har haft hus i Skuttunge i mer än 20 år.
De två rektorskandidater som Anders Hagfeldt segrade över var Eva Tiensuu Janson och Mats Larhed, bägge professorer vid Uppsala universitet.
Universitetskollegiets val är dock endast rådgivande. Nu ska först en särskild rekryteringsgrupp och därefter universitetets styrelse (konsistoriet) besluta om vem man ska förorda för regeringen, som har sista ordet i denna slingriga process.
Att någon annan än Anders Hagfeldt skulle bli rektor är dock mindre troligt; det har hittills aldrig hänt att den kandidat med störst internt stöd inte blir rektor.
Anders Hagfeldt menar att Uppsala universitet är extra spännande för att det är ett så "komplett universitet".
– Vill man hitta en expert på något finns det sådana i alla områden. Det finns så mycket att lära sig, säger han.
Vad ska du satsa särskilt på som rektor?
– Jag tycker mycket om att hitta nya lag och forskningssamarbeten. Jag ser rektorns roll lite som en katalysator i detta.
Anders Hagfeldt är den av de tre rektorskandidaterna som har flest meriterande uppdrag utanför Uppsala samt flest publicerade vetenskapliga artiklar. Som UNT berättat ville fackförbundet Saco dock inte ha Anders Hagfeldt eftersom de tyckte att han i utfrågningarna inför valet visade låg kunskap om fackliga frågor.
Håller du med om fackets kritik?
– Om jag går tillbaka till intervjun så var det en väldigt intensiv frågestund och jag förstod nog inte frågan först. Jag har varit prefekt två gånger på Uppsala universitet och tycker att samarbetet med facket funkade väldigt bra då. Alla lagdelar på ett sånt här jobb är viktiga, inte minst facket.