Försöken att skapa en permanent byggnad för besökare i Linnéträdgården i centrala Uppsala har snart pågått i två decennier. Flera aktörer är inblandade i planerna som justerats många gånger men underkänts av bland andra länsstyrelsen och dåvarande länsrätten. Platsen är en av de mest känsliga i Uppsala och klassad som statligt byggnadsminne.
Nu har byggnadsnämnden gett bygglov för den nya utformning av besökspaviljongen som presenterades tidigare i år. Av allt att döma är alla som ansvarar för trädgården överens om utformningen av byggnaden. Upplandsmuseet anser emellertid att huset inte borde ha fått bygglov.
Museet anser att byggnaden med sina stora glaspartier i och för sig har hög arkitektonisk kvalitet men inte passar på platsen och ger en felaktig bild av trädgårdens historia. "Förfinade glaspaviljonger och rekreation är så långt ifrån det smutsiga och tunga arbetet på ekonomigården man kan komma", enligt museet, som hellre vill att tidigare planer på byggnader i 1700-talsstil förverkligas.
Byggnadsnämnden anser i stället att paviljongens utformning respekterar den omgivande miljön, har hög kvalitet och "integreras med växterna i trädgården", i stället för att återskapa en äldre miljö. Byggnadens entré och en liten uteservering ska omges av spaljéer med rosor. Invändigt finns biljettkassa, souvenirbutik och personalrum.
Statens fastighetsverk siktar på att byggnaden kan stå klar sommaren 2022, om inte bygglovet överklagas och ändras.