Nyby såg i Björklinge norr om Uppsala ägs av Setragruppen och har 70 anställda. Nu satsar sågen på en helt ny maskinutrustning och styrsystem vid justerverket. Det innebär att den manuella sorteringen upphör och det mänskliga ögat ska ersättas av en dator. Automatiseringen innebär att arbetskraft blir överflödig. På torsdagen informerades de anställda och MBL-förhandlingar ska inledas med fackklubben GS i slutet av nästa vecka.
– Mitt förslag är att reducera med åtta tjänster, varav hälften kan lösas med pensionsavgångar, säger Karl Pontus Larsson, platschef vid Nyby såg.
Han säger att de som kan komma att drabbas inte behöver vara de som just nu arbetar vid sorteringen.
– Vi har ju bland annat en Las-lista, säger han.
Vid sorteringen sitter i dag två personer åt gången i en operatörshytt och granskar varje planka som matas fram på bandet utanför hytten. De har ett par sekunder på sig för att bedöma kvaliteten, förekomst av kvist och besluta om eventuellt avkap. Det tar ett år att bli en fullvärdig sorterare. Det hänger på dem om kunderna ska få den kvalitetsvara de förväntar sig.
– Det är lite synd att en stolt yrkeskår kommer att försvinna, men sorteringen kan göras snabbare med den nya utrustningen och repeterbarheten blir väldigt hög. Nu sitter 18 personer och bedömer virket och då kan de bli lite olika bedömningar, säger Karl Pontus Larsson.
Enligt honom har de flesta sågverk i landet redan gjort denna investering. På Nyby ska den nya utrustningen installeras i sommar.
– Det är också ett led i Setras program för kostnadseffektivisering, säger han.
Andra investeringar som gjorts de senaste tiden är nya virkestorkar samt en ombyggnad av timmersorteringen vilket höjer kapaciteten vid sågverket ytterligare.
Varje dag går 4 000–5 000 fururstockar genom sågens produktionslina och det bullrar och slamrar väldeliga när de grova stockarna sågas till plankor. Numera är arbetet på ett sågverk inte ett fysiskt slitgöra som förr. De 70-talet anställda, varav de flesta arbetar i tvåskift, befinner sig inte mitt i bullret och det handlar mer om att övervaka den närmast helautomatiserade produktionen från klimatstyrda hytter. Sex kvinnor arbetar direkt i produktionen, vilket är fler än för tio år sedan.
Konjunkturen nu beskriver Karl Pontus Larsson som ”sådär”.
– Men det är i alla fall bättre än för ett år sedan. Då var det riktigt jobbigt bland annat på grund av hög kronkurs.
Hög kronkurs innebär att exportföretagen får sämre betalt. 80 procent av Nyby sågs försäljning görs i en annan valuta.
UNT har inte lyckats nå klubbordföranden för GS-facket för en kommentar.
Fotnot: GS står för fackföreningen för skogs-, trä- och grafisk bransch.