– Jag är här för att lära mig simma och för att kunna klara mig om jag skulle vara ute på havet. Det är också viktigt att kunna simma för att rädda liv, säger Hussein Alabi, 17 år.
Han ler för att han precis klarade simprovet på 200 meter efter tre dagar i simskolan.
– Om man är i vatten och det blåser mycket måste man kunna simma för att inte dö. Jag kan simma mycket bra på ryggen, men lite sämre på magen, säger Rand Sabbagh, 19 år.
Under denna och nästa vecka anordnar Upsala Simsällskap simskola för elever från gymnasiets språkintroduktionsprogram, även kallat Sprint.
Runt 60 personer deltar i den timmeslånga dagliga undervisningen under de två veckorna.
Kunskapsnivån mellan deltagarna skiljer sig stort. Vissa behöver endast finslipa sina färdigheter och kan simma 200 meter, medan andra har vattenfobi och tränar på att doppa huvudet under ytan.
Enligt Cecilia Loqvist, verksamhetsansvarig på Upsala Simsällskap, har många av de som deltar i simskolan inte varit i kontakt med vatten alls innan de kom till Sverige, och saknar därför simkunnighet.
– Ungefär 60 personer kan inte simma och deltar då här, så då finns det ett definitivt behov. Det är förmodligen ännu fler som skulle behöva vara med men som av olika anledningar inte kan, de kanske har ett sommarjobb samtidigt eller liknande. Från början var det närmare 100 stycken som var intresserade, säger hon.
En anledning till varför simskolan arrangeras är för att det är ett krav i den svenska skolan. Man måste kunna simma 200 meter för att bli godkänd i ämnet idrott och hälsa. Gymnasieskolan samarbetar med Upsala Simsällskap nu under sommarlovet.
– Sedan är det fråga om överlevnad också. Alla måste kunna simma om man ska vara ute i naturen. Vi är ute väldigt mycket i Sverige, så det handlar om frihetskänsla också – att kunna vara med, säger Cecilia Loqvist.
Instruktören Alijohn Ahmadi kom till Sverige år 2015 och har jobbat som simlärare på Upsala Simsällskap sedan år 2019. Han och några fler instruktörer fick gå en utbildning och sedan börja jobba för Upsala Simsällskap.
– Vissa är nybörjare och vattenrädda, men det går ändå framåt. Man ser att de som är här gör framsteg. Det är jätteviktigt att kunna simma, det är ett krav i Sverige, säger Alijohn Ahmadi.