Nyanlända kvinnor hemma längre

Kvinnor i nyanlända barnfamiljer stannar hemma längre om de har tillgång till full föräldraförsäkring.

Uppsala2013-02-16 11:01

Det visar en ny undersökning från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, i Uppsala.
Forskaren Ulrika Vikman har undersökt saken och kommit fram till att kvinnor med barn i åldern 2-6 år börjar arbeta eller söka jobb senare än kvinnor med äldre barn som inte omfattas av full föräldraledighet. Effekten är sju procentenheter och motsvarar cirka 100 personer av de som kommer till Sverige årligen.

Tillgång till föräldraledighet är dock inte den enda förklaringen. Också kvinnor som inte har föräldraledighet har svårt att hitta arbete.
– Vilka de andra faktorerna är kan jag bara gissa; det kan vara svårt att som nyanländ kvinna komma in på den svenska arbetsmarknaden när barnen är små. Familjen kan också ha normer och värderingar som säger att kvinnan ska stanna hemma med barnen, säger Ulrika Vikman.
Borde föräldraförsäkringen begränsas?
– Det är inget jag tar ställning till. Det får politikerna avgöra.

I dag kan landets föräldrar ta ut föräldraledighet tills barnet är åtta år gammalt. Regeringen har föreslagit att föräldrarna ska tvingas ta ut en större andel innan barnet fyllt fyra. Det skulle kunna få fler kvinnor att söka sig till arbetsmarknaden på ett tidigare stadium.

Andelen kvinnor som står utanför arbetsmarknaden är högst två år efter ankomsten sedan minskar den successivt för att helt försvinna efter sju år. Då står 70 procent av mammorna till arbetsmarknadens förfogande. Det är bara tio procentenheter mindre än männen.
För männen finns inga effekter av föräldraförsäkringen alls, visar Ulrika Vikmans forskning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om