Nyanlända elever i Uppsala ska få bättre stöd

Uppsalas nyanlända elever ska få bättre chans att lyckas i skolan. Det är målet med ett projekt från Skolverket, som valt ut Uppsala kommun att delta.

I Uppsala finns i dag 4 770 elever från förskolan upp till vuxenutbildningen. De ska få bättre hjälp för att lyckas i skolan, enligt ett nytt projekt mellan Uppsala kommun och Skolverket.

I Uppsala finns i dag 4 770 elever från förskolan upp till vuxenutbildningen. De ska få bättre hjälp för att lyckas i skolan, enligt ett nytt projekt mellan Uppsala kommun och Skolverket.

Foto: Eva Nevelius

Uppsala2019-04-08 07:45

Sedan 2015 har antalet nyanlända elever ökat kraftigt i Sverige. Statistiken visar att de har det betydligt tuffare i skolan än vad svenskfödda barn har. Skolverket har därför fått i uppdrag av regeringen att hjälpa kommunerna bli bättre på att ta emot och utbilda barn som är nya i Sverige. Och nu står Uppsala på tur.

– Vi väljer ut och erbjuder stöd till kommuner som tagit emot många nyanlända, säger Anna Österlund, enhetschef på Skolverket.

I Uppsala finns enligt Skolverket 4 770 elever från förskolan upp till vuxenutbildningen.

Vad stödet ska bestå i är än så länge oklart. Det beror på vad Uppsala kommun anser att man behöver hjälp med. Skolföreträdare i kommunens samtliga skolformer – från förskolan till vuxenutbildning – har tillsammans med personal från Skolverket precis satt sig ned för att göra en nulägesanalys: hur ser arbetet med nyanlända elever ut i dag? Vilka brister finns?

– När Skolverket hörde av sig var vi först tveksamma till vad de kan hjälpa oss med. Vi har jobbat så mycket med frågan sedan hösten 2015, och lärarna har gjort ett fantastiskt jobb, säger Birgitta Pettersson, utbildningsdirektör på Uppsala kommun.

Nu tror hon att samarbetet med Skolverket kan leda till något bra.

– Efter vårt första möte med Skolverkets representanter kände vi att det nog finns hjälp vi kan få. Vad det kan vara kan jag inte uttala mig om innan vi är klara med nulägesanalysen.

När analysen är klar ska en åtgärdsplan sättas ihop. Skolverket bekostar då insatser som de tycker är skäliga.

– Det kan till exempel handla om utbildning för lärare att undervisa elever som inte kan svenska. Eller att hjälpa skolorna bli bättre på att kartlägga kunskaper hos nyanlända elever och följa upp deras utveckling, säger Anna Österlund på Skolverket.

Uppsala kommun är långt ifrån den enda kommun som får hjälp. Skolverket har haft uppdraget sedan 2016 och i de första omgångarna valdes kommuner ut som nästan aldrig tidigare tagit emot nyanlända elever. Uppsala är den klart största kommun hittills som deltar.

Enligt Anna Österlund lär Skolverkets uppdrag fortsätta flera år framöver.

– Även om antalet asylsökande minskat så gör arbetskraftsinvandring och anhöriginvandring att många nya elever kommer. Vi ser att kommunerna fortfarande har mycket att jobba med för att den här gruppen ska få bättre stöd.

I Uppsala gick våren 2018 83 procent av eleverna med svensk bakgrund ut nian med godkänt betyg i samtliga ämnen. För utrikesfödda elever var siffran 52 procent – en bättre siffra än snittet i riket som var 47 procent.

Skillnader i skolresultat

En elev räknas enligt skollagen som nyanländ om hen kom till Sverige för mindre än fyra år sedan.

Skillnaderna i studieresultat är stora mellan inrikes och utrikes födda barn. 83 procent av de svenskfödda eleverna gick 2018 ut nian med godkänt betyg i alla ämnen. Bland utrikesfödda var siffran 47 procent.

De senaste Pisa-undersökningarna visar att skillnaderna i studieresultat mellan inrikes och utrikes födda elever är större i Sverige än i många andra jämförbara länder.

Fakta: Skolverket samt rapport från Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (ESO)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!