Nya vattenverket i Gränby i gång på onsdag

I oktober sattes det nya vattenverket i Bäcklösa i drift. På onsdag är det Gränbys tur. Än så länge rinner det hårda vattnet i Uppsalabornas kranar, men i början på mars påbörjas processen med mjukgörning.

Foto: Hans E. Ericson

Uppsala2007-01-20 00:01
- Vi genomför mjukgörningen stegvis, säger Annila Bexelius, uppdragschef vid kommunens va- och avfallskontor.
I vattenverken i Bäcklösa och Gränby har ny teknik för avhärdning installeras. Det hårda och kalkhaltiga råvattnet från Uppsalaåsen kommer att omvandlas till så kallat medelhårt vatten.

Tar över
Verken, som började byggas 2003/2004, ska på sikt ta över vattenförsörjningen från huvudvattenverket vid Galgbacken, som tidigare har stått för det mesta av Uppsalas vattenförsörjning.
- Vi har satt onsdag som preliminärt startdatum för Gränby. Driften ska successivt ställas om och i februari beräknar vi kunna stänga Galgbacken, säger Annila Bexelius.
Där saknar man nämligen det mjukgörningssystem som finns i Gränby och Bäcklösa.
- Men Galgbacken ska stå som reserv, säger Thord Falk, projektledare på Uppsalas va- och avfallskontor.
Han visar runt i Gränby vattenverk, där fem höga behållare ska mjukgöra vattnet. Detta sker genom att behållarna delvis fylls med finkornig sand. Dessutom tillsätts alkali, som ger vattnet ett högre pH-värde. Det högre pH-värdet får i sin tur kalken i vattnet att fällas ut på sandkornen, vilket gör vattnet mjukare. Med jämna mellanrum pumpas de kalkbelagda sandkornen ut och ersätts med ny sand.

Rening
Än så länge kommer man dock att nöja sig med rening av vattnet. Mjukgörningen får komma i gång när man ser att allt fungerar som det ska.
Annila Bexelius berättar att konsumenterna till en början kan upptäcka att vattnet från Gränby är en aning grumligt. Detta är övergående och beror på att strömningarna ändrar riktning i ledningarna. Manganpartiklar från rörens insidor kan slitas loss och följa med.
- Men det är inte farligt alls. Risken är inte så stor heller. Då vi satte i gång Bäcklösa märktes inga missfärgningar alls.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om