Nya vattenverk förändrar stadsbilden

Det är inte bara E 4-bygget som pågår i Uppsala just nu. Samtidigt byggs nya vattenverk i Gränby och Bäcklösa.Med en takhöjd på 15—16 meter kommer de att förändra områdenas silhuett, särskilt i Gränby.

Uppsala2004-04-03 00:00
— Det är funktionen som styr utseendet, så takhöjden kan vi inte göra så mycket åt. Vattnet ska avhärdas i cylindrar som är elva meter höga, säger Sven Ahlgren, planeringschef på Uppsala kommuns VA- och avfallskontor.
— Däremot har arkitekten ritat byggnaderna så att de inte ska upplevas som höga kolosser. Från marken upp till takfoten blir det bara tio meter. Och fasadernas utformning och färgsättning har valts så att man inte ska uppleva några stora släta väggar typ lantbrukssilo.

Klara under 2006
Sven Ahlgren tror inte att det nya vattenverket blir högre än Gränbyhallen eller varuhusen vid Gränby centrum.
Vattenverket i Gränby får infart från Österleden, mitt för halkbanan. Bygget började i december 2003.
Vattenverket vid Bäcklösa började redan i slutet av september. Det placeras på Ultuna gärde sydväst om Genetikcentrum och inte långt från SLU:s växthus. Båda verken ska tas i bruk under 2006.
I vattenförsörjningsplanerna ingår också en ny avhärdningsenhet vid Uppsalas nuvarande vattenverk. Enheten ska enligt planerna byggas nere i det gamla grustaget mellan Galgbacken och Svartbäcksgatan, men byggstarten dröjer.
— Vi räknar med att de nya vattenverken i Gränby och Bäcklösa kan förse Uppsala med allt vatten som behövs under lång tid framåt. Därför har vi senarelagt avhärdningsanläggningen vid Galgbacken, kanske till 2015, säger Sven Ahlgren.
Råvattnet till det nya vattenverket i Bäcklösa kommer att tas ur brunnar i Sunnersta och Stadsträdgården-Kronåsen. Ledningarna läggs från Sunnerstagropen norrut längs Fyrisån och över Ultunaområdet. Från Bäcklösa fortsätter ledningen över Polacksbacken ned till Stadsträdgården-Kronåsen. En anslutning byggs mellan Bäcklösa och Rosendals brandstation.
Vattnet till verket i Gränby hämtas från brunnsområdet i Storvad norr om Gamla Uppsala. En ledning läggs i åkermarken förbi Gamla Uppsala och fram till Gränby. En annan ledning dras från vattenverket söderut i cykelvägen bakom Gränbyskolan fram till Tycho Hedéns väg där den ansluts till befintligt ledningsnät.

Mjukare vatten
De nya vattenverken ska inte bara täcka Uppsalas vattenbehov till 2030. De ska samtidigt leverera ett betydligt mjukare men ändå lika hälsosamt vatten.
Den kalkrika jorden gör att vattnet från Uppsalaåsen är mycket hårt. Det ställer till problem genom att ledningar kalkas igen, men anses samtidigt vara hälsosamt.
— Ska vi ta bort ta bort kalciumkarbonatet centralt eller ska vi överlåta till dem som vill ha ett mjukare vatten att skaffa avhärdare? Det har varit en viktig fråga, säger Sven Ahlgren.
—I de nya vattenverken kommer en ny teknik att användas. Den gör det möjligt att fälla ut kalciumkarbonat men behålla magnesiumkarbonat, som anses ge vattnet god smak. Det innebär att de avhärdningsfilter, som i dag finns i många fastigheter, inte längre komma att behövas.
— Miljömedicinska experter från Göteborg menar att om något är nyttigt i vattnet så är det just magnesiumkarbonatet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om