Trafikverket och Uppsala kommun har fortfarande svårt att enas om utformningen och kostnaderna. Trafikverket tar timeout i arbetet med en arbetsplan för vägombyggnaden mellan Berthåga och Kvarnbolund. Ett öppet möte som skulle ha hållits i veckan ställdes in med kort varsel. Nu ska verket ta ett nytt tag för att försöka jämka samman de egna planerna med kraven från Uppsala kommun och Regionförbundet.
Samtidigt saknas hälften av pengarna för att kunna bygga ens det billigaste av verkets fem alternativ.
– Trafikverket har valt att frysa arbetsplanen tills vidare. Synpunkterna från Uppsala kommun och den medborgardialog som genomförts, tillsammans med de begränsade medel som finns i länstransportplanen, gör att vissa delar måste utredas ytterligare, säger Per Pettersson, Trafikverkets projektledare för ombyggnaden.
Trafikverket har ansvaret för underhåll och ombyggnad av riksvägarna, men eftersom vägsträckan är viktig också för det kommunala vägnätet, exempelvis i Flogsta och Stenhagen, har kommunen en central roll i planeringen. Därmed får kommunen sannolikt vara beredd att skjuta till pengar till ombyggnaden. Det förutsätter i sin tur att kommunen och Trafikverket enas om utformningen. En lösning kan bli att sträckan byggs om i etapper i takt med att pengarna räcker eller att tillfälliga åtgärder görs för att förbättra läget, i väntan på en större ombyggnad:
– Eftersom det är kapacitetsproblem och i viss mån även brister i trafiksäkerheten, särskilt vid Flogstautfarten, så finns det all anledning att fundera på om man kan göra enklare åtgärder i väntan på en färdig finansiering för ombyggnaden, säger Per Pettersson.
Pengarna som reserverats för vägsträckan i länets transportplan, 200 miljoner kronor, räcker inte till något av Trafikverkets fem alternativ, som presenterades i somras.
Det billigaste är kostnadsberäknat till nästan en halv miljard kronor, medan det dyraste kostar drygt 1,3 miljarder kronor. Uppsala kommun har sagt blankt nej till kostnader på den nivån. Även för övriga alternativ har kommunen rest frågetecken, men den borgerliga majoriteten har ändå valt ett av alternativen som utgångspunkt för fortsatt planering. Den rödgröna oppositionen anser att Trafikverket inte lyckats fånga upp osäkerheten om den framtida trafikutvecklingen i Uppsala och efterlyser en bättre trafikprognos och ett nytt alternativ.
Det uppskjutna planarbetet innebär att den senaste prognosen om byggstart 2015 sannolikt inte håller. Om valet i stället blir ombyggnad av en sträcka i taget skulle en första etapp ändå kunna stå färdig inom 2-3 år, beroende på val av lösning, enligt Trafikverket.