För första gången går deltagarna i mål inne på Uppsala friidrottsarena på Gränby sportfält. Starten sker strax intill, men de exakta bansträckningarna är ännu inte spikade. Just nu pågår provcykling för att mäta in banlängderna i detalj. Klart är att deltagarna får springa eller promenera i helt nya omgivningar.
Den längre banan (10 km) kommer att gå genom von Bahrska häcken innan den viker norrut mot Röbo – Gamla Uppsala och sedan via Nyby tillbaka till Gränby sportfält. Den kortare (5 km) har samma start- och målplats men går i stället söderut genom Gränbyparken. Barnens Lilla Blodomloppet går inne på arenans löpbanor.
De senaste åren har runt 14 000 personer deltagit i Blodomloppet i Uppsala, individuellt eller i lag. Och eftersom våren är sen i år räknar Richard Andersson från arrangerande Upsala IF friidrott med mycket pling i mejlkorgen de närmaste dagarna, när värmen väntas anlända och många snörar på sig löparskorna för säsongspremiären. Fram till 26 april är anmälningen öppen.
Tror ni att deltagarna kommer att sakna att få springa vid Fyrisån?
– Vi hoppas framför allt att många ska få upp ögonen för de fina omgivningarna vid Röbo, Gamlis och Gränby, säger Richard Andersson.
Han påpekar också att det finns stora grönytor i området för picknick efter loppen, bra kollektivförbindelse och stora parkeringsytor.
Blodomloppet blir det första riktigt stora evenemanget på Uppsala friidrottsarena, men anläggningen togs i drift redan i september i fjol. Första tävlingsdagen bjöd på nytt svenskt rekord i kula av Fanny Roos. Det kan blir fler:
– Anläggningen kommer att klassas för SM-tävlingar i alla friidrottsgrenar och den är byggd så att i stort sett alla grenar kan anpassas efter vindriktningen, berättar projektledaren Nicklas Ahlm på kommunala bolaget Sportfastigheter.
Som exempel har löpgrenarna två startplatser för att kunna springas åt ena eller andra hållet. På gräsplanen kan spjutkastarna välja mellan två ansatser för att slippa kämpa mot vinden.
Arenan har 1 000 sittplatser under tak på läktaren samt kiosk, tävlingskansli, omklädningsrum och andra utrymmen. Dessutom finns en sidoplan för träning och kvaltävlingar i kastgrenarna. Den kommunägda arenan har kostat cirka 75 miljoner kronor och kommer att hyras ut på samma sätt som kommunens övriga allmänna anläggningar.