Enligt smittskyddsenheten i Region Uppsala är risken att någon av kvinnorna har smittats mycket liten. Men hur kunde den här ovanliga situationen uppstå? Under sina 19 år i yrket har Johan Hedlund aldrig varit med om något liknande och han beskriver händelsen som "extraordinär".
Allt började i slutet av förra sommaren.
– Det som har framkommit i utredningen är att en patient besökte mottagningen vid den tidpunkten. Man var helt ovetandes om att den patienten då hade syfilis.
Johan Hedlund berättar att personalen smittades med syfilis vid besöket – trots att man följde alla hygienrutiner.
– Det är en incident. Att testa patienten för syfilis ingår inte i de rutinmässiga proverna man tar vid ett besök.
Personalen har därefter gått helt ovetandes om att den varit smittad. Det är först långt senare som detta uppdagas, då indexpatienten blir diagnostiserad med syfilis.
Via smittspårningen härleddes en potentiell smittorisk tillbaka till besöket vid vårdmottagningen i Uppsala i slutet av förra sommaren. Personalen som behandlade den smittade patienten tog ett prov och det visade sig att denne hade blivit smittad.
– Det rör sig om en ren och skär arbetsskada, där personalen skar sig eller stack sig och olyckligtvis smittades. Det är ingenting som är orsakat av något slarv eller bristande rutiner. Det är otur, berättar Johan Hedlund.
Anledningen att patienter kallas till provtagning är enbart en säkerhetsåtgärd. Man vet i nuläget inte om någon har blivit smittad.
– Men jag vill trycka på att det är extremt liten risk. Det finns en liten period under hösten där det finns en teoretisk liten risk att patienter kan ha blivit utsatta för smitta. Personalen jobbar med sterilt material och vi kan inte utesluta att det här sterila materialet, till exempel en handske, har kontaminerats.