Nya Tiundaskolan visas

900 miljoner ska satsas på att renovera och bygga nya skolor om majoriteten får bestämma. Tiundaskolan är en av flera nya skolor som ska fylla behoven av skolplatser.

Så här såg gamla Tiundaskolan ut. Bilden är från 2015.

Så här såg gamla Tiundaskolan ut. Bilden är från 2015.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2017-04-19 10:33

Än så länge är det mest betong, det som ska komma att bli nya Tiundaskolan. Erik Pelling (S), ordförande i plan- och byggnadsnämnden, rättar till bygghjälmen och följer fasaden upp med blicken.
– Man började bygga bara för ett år sedan, så det har gått fort. Detta är den största skolan som byggts i Uppsala på många år.
Innan år 2020 måste 7 000 nya skolplatser fram i Uppsala. Det innebär en stor utmaning för kommunen, och majoriteten vill nu satsa 900 miljoner kronor på att renovera gamla och bygga nya skolor och förskolor för att möta behoven - det framgår av den uppdaterade lokalförsörjningsplanen. Totalt ska 9 nya skolor byggas, 4 ska renoveras och 9 skolor byggs ut,säger Erik Pelling när han presenterar planerna inne i en av byggbarackerna intill skolan.
– Vi kan inte bara bygga bostäder, vi måste bygga samhällen och däri måste skolplatser finnas med.
Borde man inte sett det behovet tidigare i takt med den ökade befolkningstillväxten?
– Det kan man tycka, och vi är självkritiska. Historiskt sett har inte kommunen levererat när det gäller att skapa skolplatser tidigare, det är något vi måste bli bättre på. Nu ställer vi höga krav på byggherrar att lösa skolplatser i områden som de vill bygga bostäder i.
Hur ska man kunna hålla nere hyreskostnaderna när man gör flera nyproduktioner?
– Det är en stor utmaning och vi står inför stora investeringar, därför måste vi tänka smart. Vi måste se till att ha mångfunktionella lokaler, så man kan nyttja skollokalerna flera tider på dygnet - även utanför skoltid då föreningslivet kan hyra lokalerna till exempel.
Tiundaskolan är ett exempel på vad man syftar på med yteffektiva lokaler. Här planeras salar som inte är bundna till undervisning i vissa ämnen, och gemensamma stora utrymmen planeras som kan ha flera funktioner.
Klarar kommunen en satsning på 900 miljoner?
– Vi måste göra smarta markaffärer med byggherrar så vi kan delinvestera pengarna i skolorna. Delar av investeringen lånar vi oss till, men kommunens resultatmål ska hållas - vi ska hålla ordning och reda i ekonomin. Tillsammans med yteffektiva lokaler kommer det att fungera.
Med 7 000 fler skolplatser krävs en stor ökning av antalet lärare. 1 000 nya lärare måste anställas, vilket Caroline Hoffstedt kommer att bli svårt med dagens lärarbrist.
– Vi har en nationell lärarbrist och hittills har Uppsala stått väl med hög lärartäthet, men det kommer att bli en utmaning framöver. Vi måste locka hit med lönesatsningar, utbildningsmöjligheter och bättre arbetsmiljö. Vi jobbar på full front för att bli så attraktiva arbetsgivare som möjligt och det är vår plikt att se till att vi blir det, säger hon.

Nya strategiska planen
Lokalförsörjningsplanen ligger till grund för kommunens strategiska arbete med att tillhandahålla skolplatser så det räcker till barnen i kommunen.
Totalt 900 miljoner ska satsas år 2017 på att skapa 7 000 nya skolplatser. 200 miljoner av dessa ska gå till förskolan.
9 nya skolor byggs, 4 skolor renoveras och 9 skolor byggs ut och ska stå klart 2020. Tiundaskolan ska stå klart till höstterminen 2018.
Enligt Erik Pelling är ungefär 85 % av arbetena i satsningen igång, vilket man beräknar vara i fas.
Däremot är bygget med Brantingsskolan försenat ett år och beräknas vara klar 2019.
Bygget med skolan i Kungsängen skjuts på på grund av problem med tomträtten. Enligt Caroline Hoffstedt är det ”hög prioritet” att hitta en alternativ lösning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!