Ny teknik stoppar gnagarna hos privatpersoner

Med råttövervakning dygnet runt hinner inte råttorna föröka sig. "Ett inbrottslarm för råttor och möss", säger Anticimex.

Vi träffar Mattias Stenberg som är skadedjurstekniker hos Anticimex. Han pratar om deras nya teknik som ska stoppa gnagarna.

Vi träffar Mattias Stenberg som är skadedjurstekniker hos Anticimex. Han pratar om deras nya teknik som ska stoppa gnagarna.

Foto: Anna Bredberg

Uppsala2023-07-21 11:00

Kameraövervakning 24/7, alltså dygnet runt alla dar i veckan, är något som i första hand förknippas med vaktbolag och polisiärt arbete. Men i det här fallet handlar det om senaste tekniken inom råttbekämpning.

– Det är ett inbrottslarm för råttor och möss. Det är som att vi står och tittar hela tiden hos kunden säger Joakim Olsson, regionchef på Anticimex Uppsala.

undefined
En sensor som placeras på väggen läser av aktivitet.

Via monitorer kommer en signal från utplacerade sensorer om att nu har det varit rörelse just på en viss fälla och plats. Analytiker övervakar monitorerna och skickar informationen vidare, varpå Anticimex kan kontakta kunden för ett besök om vad det är för objuden gäst som tagit sig in. 

Den här typen av övervakning har funnits på marknaden ett tag men mest använts av företag och verksamheter som livsmedelsbutiker och restauranger.

undefined
"Det är som att vi står och tittar hela tiden hos kunden", säger Joakim Olsson, regionchef Anticimex

– Det här är ett nytt grepp att jobba mot möss och råttor ute i samhället hos privatpersoner. Men det är något vi tror på, säger Joakim Olsson. 

När UNT besöker Anticimex för att se hur det hela fungerar visar Mattias Stenberg, skadedjurstekniker, olika typer av digitala fällor. Här finns bland annat fällor för marklevande råttor och möss och fällor som placeras i avloppsbrunnar. 

undefined
UNT träffar Mattias Stenberg skadedjurstekniker hos Anticimex. Han pratar om deras nya teknik som ska stoppa gnagarna.

Vanliga ställen sensorerna placeras ut på är i kabelkulvertar, rörgenomföringar eller vid en otät port, ställen där råttor trivs eller lätt tar sig in, berättar Mattias Stenberg.

– Nu kan vi på ett tidigt stadie lokalisera var problem finns, hur stort det är och ringa in varför gnagare är just där.

– Vi vill motverka problemen innan de ens uppkommer. På så sätt ska kan vi sätta in rätt åtgärder i ett tidigare skede, säger han.

undefined
Mattias Stenberg, skadedjurstekniker hos Anticimex, berättar om den nya digitala råttövervakningen som pågår dygnet runt.

Ibland kan sensorerna ge falskt larm. Rent tekniskt ges utslag om människor eller andra djur passerar. Men enligt Mattias Stenberg ska risken för falsklarm minimeras genom placeringen av sensorerna.  

undefined
Det är viktigt att sensorerna placeras på ett sätt så de endast fångar aktivitet från skadedjur, förklarar Mattias Stenberg, skadedjurstekniker hos Anticimex.

– De ska vara placerade på ett sådant sätt att de inte kan ge utslag på något annat än skadedjur.  

Vad den digitala övervakningen kostar för en privatperson kan han inte uppge, men gör en jämförelse:

– Tänk att en råtta i ett avlopp springer upp på femte våningen i ett lägenhetshus och biter sönder en avloppsledning. Då har vi en vattenläcka på fem våningar. I stället för att sanera en hel byggnad kan vi lägga fokus på angripet område.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!