Nya symboler ska förbättra tillgänglighet
På måndagen presenterar Hjälpmedelsinstitutet nya informationssymboler. En grafisk formgivare, John Jacobsson, har gjort 32 nya symboler som ska förenkla tillvaron för alla.
- Vi insåg tidigt att vi måste göra en svensk standard av detta projekt. Som det är nu kan det finnas många varianter av en symbol, som till exempel hissymbolen, och det kan upplevas förvirrande. Det var också viktigt att de nya symbolerna passade in internationellt, säger projektledaren Annika Nordegren på Hjälpmedelsinstitutet.
Förra året utlystes en designtävling för nya bildsymboler och John Jacobson vann faktiskt både första och andra pris i den. Han har sedan arbetat i nära samarbete med SIS tekniska kommitté, där flera handikappförbund och myndigheter finns representerade.
Symbolerna har testats på ett sextiotal personer, där ungefär en fjärdedel har funktionshinder.
-Dels har vi frågat vad de tror att symbolerna betyder, dels om vilken handling de skulle utföra om de såg symbolen, berättar Annika Nordegren.
En del symboler har haft en längre tillkomstprocess än andra. som den helt nya symbolen för nedsatt kognitiv förmåga.
- Det har inte varit helt lätt att gestalta just det. Begreppet är inte så känt bland en bredare allmänhet heller. Men vi tror att det är bra att det finns en bild för det här och att det därmed kan bli lättare att lära ut vad begreppet innebär, säger Annika Nordegren.
Finns det någon symbol som ni är mindre nöjd med?
- Nej, vi tycker alla 32 har blivit bra! Men man får komma ihåg att en standard kan revideras inom 3 - 4 år och nya symboler kan komma till, säger Annika Nordegren.
Till hösten tror hon att en och annan symbol kan dyka upp på någon offentlig plats, som sjukhus, resecenter eller inom kommunal verksamhet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!