Nya studiemedlet: 20 000 kronor i bidrag

Nu kan den som vill omskola sig eller vidareutbilda sig få studiebidrag upp till 20 458 kronor. Även den som är arbetslös kan söka stödet.

Stefan Tärnhuvud, pressekreterare på CSN.

Stefan Tärnhuvud, pressekreterare på CSN.

Foto: Pressbild

Uppsala2022-10-01 15:45

Från och med 1 november införs ett omställningsstudiestöd. Det ska hjälpa människor mitt i arbetslivet att byta bana eller bli mer attraktiv på arbetsmarknaden. Första ansökningsomgången är redan inför vårterminen 2023.

– Vi har en prognos att under 2022 kommer 5300 personer att söka stödet, säger Stefan Tärnhuvud, pressekreterare på CSN. 

Det nya omställningsstudiestödet riktar sig till personer mellan 27 och 62 år och kan ges för 44 veckors heltidsstudier, vilket är ungefär ett års heltidsstudier. För 2023 har regeringen avsatt 1,361 miljarder för stödet som ska göra att de människor som finns på arbetsmarknaden kan göra en omställning av sina kunskaper om arbetsmarknaden kräver det.

Omställningsstudiebidrag bygger på den sökandes årliga inkomst. För den som studerar på heltid kan emellertid högst uppgå till 20 458 kronor per månad i 2021 års prisnivå. Bidraget beskattas och är pensionsgrundande. 

Möjlighet finns också att söka omställnings­studielån. Det motsvarar högsta nivån på det nuvarande studiemedelssystemets grund- och tilläggslån 12 332 kronor per månad i 2021 års prisnivå. Summan av lån och bidrag efter skatt ska inte kunna överstiga tidigare nettoinkomster från arbete.

Men är det inte konstigt att satsa så mycket pengar på människor som redan har jobb? 

– Du kan vara arbetslös och få det här stödet. Du ska vara etablerad och ha jobbat åtta år de senaste 14 åren. Och så ska du ha jobbat 12 månader de senaste 24 månaderna.  

Man kan också arbeta samtidigt, men bara få stödet för den tid man inte arbetar, till exempel 60 procent arbete och 40 procent omställningsstudiestöd.

Ett villkor för att få stödet är att den utbildning man läser ska stärka ens ställning på arbetsmarknaden.

Har du något tips om man är osäker på hur man ska gå tillväga när man söker stödet?

– Om man jobbar och har kollektivavtal kan man få hjälp av omställningsorganisationer som Trygghetsrådet. Där kan man få hjälp med att skriva ett yttrande som blir vägledande när vi beviljar det har stödet, säger Stefan Tärnhuvud.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!