Under fredagseftermiddagen har ett 30-tal studenter och universitetsanställda från gruppen "Uppsala Academics for Palestine" intagit Segerstedthuset i protest. Inne i lokalen hörs burop samt sånger och slagord.
– Det går lugnt till. Men det är även en arbetsplats och vi har haft flera som fått gå hem idag för att tyckt det varit obehagligt och känt sig obekväma, säger Pernilla Björk, presschef på Uppsala universitet.
Demonstranterna menar dock att personalen inte buats ut, utan att aktionen endast är riktade mot rektorn och universitetet.
Redan i tisdags satte gruppen upp tält i Engelska parken för att protestera mot Israels krigföring i Gaza, en aktion som började i USA och sedan har spridits till universitet i andra länder. Det har även pågått olika universitetsprotester i Uppsala sedan oktober, bland annat utanför Carolina Rediviva. Deras mål är att få universitet att avsluta sina samarbeten med Israel.
Två av de som deltar i protesterna under fredagen menar att de inte fått det gehör de önskat, och nu vill de påkalla universitetsrektorns uppmärksamhet i Segerstedthuset.
– Vi vill få konkreta åtgärder. Vi vill att han ska komma till bordet med oss och engagera sig i debatten som vi startat, säger en av demonstranterna.
Väktare har varit på plats under dagen, men enligt universitetet är det rutin när folksamlingar skapas.
– Vakterna sa att vi måste sluta chanta, annars skulle de ringa polisen. Vi satt en timme under tystnad med kravet att rektorn ska komma till vårt tältläger för att ha en offentlig dialog med oss. Men vi har blivit ignorerade, säger en annan protesterande student.
Pernilla Björk uppger att det inte funnits någon anledning att tillkalla polis. Inte heller polisens presstalesperson känner till något om protesterna.
Är protesterna idag en eskalering?
– Det har varit lite mer högljutt än tidigare. Men vi hoppas det ska lösa sig på ett lugnt och bra sätt, säger hon.
Rektorn är inte tillgänglig för en kommentar, men Pernilla Björk hänvisar till en text på universitetets hemsida som lades ut i måndags där han svarar på några av frågorna kring studenternas krav.
"Om Uppsala universitet tar ställning i enskilda frågor finns en risk i att medarbetarna uppfattar åsikten och ställningstagandet som en åsikt som alla inom universitetet förväntas dela", säger han bland annat.
Rektorn har även haft en dialog med studenter som protesterat och ledningen har träffat dem vid flera tillfällen sedan i höstas, enligt Pernilla Björk.