Bostadsbristen för studenter har varit en tuff utmaning för Uppsala kommun. I augusti 2019 släppte Sveriges förenade studentkårer (SFS) sin årliga bostadsrapport och Uppsala förblev kvar på den röda listan som betyder att studenter inte kan erbjudas ett förstahandskontrakt det första halvåret.
– Att hitta förstahandskontrakt redan första terminen är mer eller mindre omöjligt. Man får nog vänta två eller tre terminer och tills dess nöja sig med ett andrahandskontrakt, säger Sophia Södergård verksamhetsledare på Studentboet.
Inför höstterminen 2019 var trycket som vanligt högt på bostäder. Till 40 000 studenter fanns det endast fanns 10 000 bostäder. Men trots den tuffa situationen kunde Uppsala Bostadsförmedling nyligen meddela att man under januari förmedlat fler studentbostäder än på flera år. Det rör sig om 299 boenden, vilket är den högsta siffran sedan starten 2017.
En förklaring till toppnoteringen kan vara all nyproduktion som pågår runt om i Uppsala.
– Det blir successivt bättre. De senaste åren har det byggts mycket och även om behovet fortfarande är större än utbudet så talar en del för att det kommer bli bättre om några år, säger Sophia Södergård.
Det Sophia Södergård syftar på är nybyggen där det utöver kända studentområdena som Flogsta och Rackarberget, även byggs i Ekeby, Ultuna och vid Polacksbacken. Ett av projekten är ett samarbete mellan Västmanlads-Dala nation (V-Dala) och byggföretaget Lindbäck. Projektet ”Ängsklockan” omfattar 402 studentbostäder och hit förväntas de första hyresgästerna flytta in under 2020.
Ett annat pågående byggprojekt finns i Ultuna där Akademiska Hus bygger 108 nya lägenheter för studenter.
– Vi konstruerar skräddarsydda och välanpassade bostadslösningar på Campus som förhoppningsvis kan täcka studenternas olika preferenser och behov. Hit är de första inflyttningarna planerade till 2020, säger Linda Teng bostadsutvecklare på Akademiska Hus.
– För oss är det viktigt att bygga hållbart. Idag lider allt fler av psykisk ohälsa och då vill vi kunna erbjuda varierande boendeformer så att man som ny student i en stad direkt kan anknyta till ett socialt sammanhang, säger Linda Teng.
Akademiska Hus bygger både studentlägenheter och kollektivaboendeformer så att det finns möjlighet att både bo själv, men också med andra studenter. I vissa fall har man dessutom utrustat husen med husdjursduschar på bottenvåningen för övriga boende.
– Nycklarna till att bekämpa psykisk ohälsa är att vara i sociala sammanhang. Vi tror därför att en varierad lägenhetsfördelning kan motverka att studenter isolerar sig. Dessutom vill vi levandegöra campus så att det inte bara är ett utbildningsområde, säger Linda Teng.
Förutom byggnationen i Ultuna så bygger Akademiska Hus även boenden i Rosendal, men där har arbetet än så länge bara börjat. Däremot planerar Studentstaden att inleda inflyttningarna till sitt byggprojekt i Rosendal senast i november i år. Projektet heter Dansmästaren och kommer ge plats åt 133 nya studentlägenheter i storlekarna 1– 2 rum och kök.
För bostadssökande studenter finns det flera aktörer att vända sig till. Utöver Uppsala Bostadsförmedling finns möjligheter att hitta boende hos Studentboet, Heimstaden och stiftelsen Ultuna Studentbostäder. Ett annat populärt alternativ är att vända sig till de olika studentnationerna som hyr ut boenden runt om i staden.