Uppsala kommun har sedan tidigare ordningsvakter med tillstånd att bevaka vissa avgränsade geografiska områden, exempelvis centrala staden och Gottsunda.
Men sedan i mars har kommunen dessutom särskilda väktare som kan röra sig mer fritt i Uppsala och som sätts in punktvis utifrån de problem som för tillfället är på tapeten.
Det ovanliga med de här så kallade EST-väktarna är att en omfattande analys ligger till grund för deras insatser. Det går till så att representanter för socialtjänsten, polisen, bostadsbolag och andra aktörer varje vecka rapporterar vilka platser i kommunen som har problem med brott och otrygghet.
Informationen läggs in i ett digitalt system. Utifrån rapporterna plus de anmälningar om brott som inkommit till polisen tar de ansvariga fram en lägesbild för att besluta var EST-väktarna ska sättas in. Väktarna skickas till det utvalda området där de rör sig under eftermiddagar och kvällar för att öka tryggheten och hålla koll på vad som pågår.
EST står för Effektiv samordning för trygghet och är en metod som utvecklats av bland andra Brottsförebyggande rådet och Örebro universitet. Det här sättet att analysera information och sammanställa en lägesbild sjösattes i Uppsala under hösten 2021.
En av de stadsdelar där EST-väktarna arbetat är Sävja där det var oroligt under våren.
Bland annat har fönsterrutor krossats på skolor och Kulturcentrum har utsatts för skadegörelse. Det har även varit incidenter med fyrverkerier och äggkastning mot bussar.
I mitten av april inträffade en allvarlig händelse i Sävja då en man skottskadades. I och med att EST-väktarna var på plats kunde de snabbt ge första hjälpen.
Ulrica Holmqvist, utvecklingsledare vid Uppsala kommun, framhåller att EST-metoden inte bara handlar om att väktarna ska sättas in efter att brott begåtts.
– De ska finnas i de olika områdena även för att förebygga brott, säger Ulrica Holmqvist.
En annan brottsförebyggande metod som kommunen anammat är att analysera brottsutsatta platser. Där kan man sedan sätta in åtgärder som exempelvis övervakningskameror, farthinder eller ordningsvakter. Det kan även röra sig om att förbättra belysningen eller klippa ner buskage.
– Ett exempel är Gränbyparken som håller på att anläggas och där man sett till att inte bygga in mörka hörn, uppger Ulrica Holmqvist.