Det finns många visioner bland ungdomarna som politikerna i kommunen skulle kunna ta tillvara på, menar Mohamad Hassan (L), ordförande i arbetsmarknadsnämnden.
– Och då behöver vi lyssna på dem. Jobbet som samhällsplanerare handlar om att tänka och drömma. Ungdomarna kommer bidra med kunskap om hur en stad ska byggas.
Att sommarjobbarna inte är utbildade samhällsplanerare ser Hassan inte som ett hinder. På vissa områden har de redan värdefull förkunskap, menar han.
– Om man bygger en skatepark, exempelvis, utan att ta in ungdomarnas perspektiv kommer den ha brister. Jag har pratat med dem som säger att det saknas mycket i skateparken på Kapellgärdet till exempel – om man involverat ungdomarna direkt skulle man inte ha det problemet, säger Hassan.
De som får jobb som samhällsplanerare kommer att involveras i kommunala projekt som redan påbörjats men även få komma med helt egna idéer.
– Det viktiga från politikens sida är att erbjuda ungdomar sommarjobb. Oavsett vad det blir är det stärkande och erbjuder möjligheter i framtiden för ungdomarna.
Den totala budgeten för sommarjobb är runt 10 miljoner kronor. Hur pengarna fördelas beror på söktrycket på respektive sommarjobb, enligt Mohamad Hassan.
– Begränsningen kanske inte kommer handla om pengar utan snarare om hur många personer de två entreprenörerna kan ta emot.
Nästa år kommer max 400 personer att kunna sommarjobba som samhällsutvecklare.