Nya skolnedläggningar väntar

Ytterligare två stora eller fyra mindre grundskolor i Uppsala behöver läggas ner, eftersom lokalkostnaderna fortfarande äter upp resurser som borde gå till lärare.

Uppsala2008-11-30 07:04
Det säger kommunalrådet Cecilia Forss (m). I början av nästa år avgörs vilka skolor som berörs.

I december förra året beslutade politikerna om en rad skolnedläggningar i Uppsala. Beslutet föregicks av en stormig höst med mycket spekulationer om vilka skolor som skulle drabbas.

Ett år senare finns fortfarande ett stort överskott av grundskolelokaler i Uppsala och den ansvariga politikern, barn- och ungdomsnämndens ordförande Cecilia Forss (m), säger nu att två stora eller fyra mindre skolor behöver läggas ner. På så sätt kan de stora personalnedskärningar, som Uppsalas grundskolechef varnat för, lindras:
- Det är min bedömning för att skolan ska få en budget som känns acceptabel nästa år. Det finns två stora kostnader i skolan, lärare och lokaler, så minskar vi inte lokalkostnaderna måste lärartjänster försvinna, säger Cecilia Forss.

Egentligen är överskottet av lokaler större än så. Men eftersom de överflödiga platserna är spridda mellan många olika skolor är det svårt att komma till rätta med hela överskottet.
Efter förra höstens utdragna process med elev- och föräldraprotester, har politikerna lärt sig en sak:
- Den här gången måste vi göra proceduren kortare, annars skapar vi bara mer oro. Förra året hade vi tid att utreda olika alternativ. Men den lyxen har vi inte nu, för då kommer det att synas på antalet lärare redan till hösten, säger Cecilia Forss.

I början av nästa år lämnar kommunens lokalberedningsgrupp förslag på vilka skolor som är aktuella för att läggas ned, hyras ut, eller göras om till exempelvis förskolor. Fastighetskontorets Lena Lundqvist, som leder arbetet, vill innan dess inte säga vilka skolor som berörs. Men det handlar om ett helt paket med åtgärder.
- Vi kommer att presentera olika sorters förslag för politikerna, som flyttar av hela eller delar av verksamheter och att förskolor ska in i skolor, säger hon.

Betyder det att skolor läggs ner?
- Absolut, det tror jag. Men mer kan jag inte säga.
Samtidigt som arbetet med att ta fram det nya lokalförslaget pågår, jobbar fastighetskontoret med att genomföra de nedläggningsbeslut som togs i fjol.
- Allt går enligt tidsplanen, säger Lena Lundqvist.
Men hon framhåller också att kommunens plan för skol- och förskolelokaler hela tiden justeras med hänsyn till förändringar i form av nya friskolor eller nya befolkningsprognoser. Framöver kan lågkonjunkturen också göra att bostadsbyggandet stannar av, vilket kan skjuta förskolebyggen i planerade bostadsområden på framtiden.




Ett år sedan beslutet om skolnedläggningar

I december 2007 tog barn- och ungdomsnämnden en rad beslut om lokalförändringar för de kommunala grundskolorna. Orsaken var att kostnaden för tomma skollokaler beräknades bli 20 miljoner kronor år 2008.
Bland annat bestämdes att Bellmansskolan, Lyckeboskolan och Solskenets skola skulle läggas ner. Valsätraskolan och Bäcklösaskolan var också hotade, men fick vara kvar om än i mindre skala. Politikerna beslöt också att skapa över 400 förskoleplatser i befintliga skollokaler.
Beslutet föregicks av kraftiga protester från elever, lärare och föräldrar på de berörda skolorna. Kritiker ansåg att utredningen som låg till grund för besluten var politikerstyrd. Och oppositionen varnade för att fel skolor skulle läggas ner eftersom de tyckte att tiden mellan förslag och beslut var för knapp.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om