Nya skolbussregler upprör

Skolbussen som går till Almtunaskolan från Industristaden går nu raka vägen, i stället för att som tidigare plocka upp barn längst med vägen. Något som upprör föräldrar vars barn inte längre får åka med.

Barnen som tidigare fick åka med bussen, trots att de bodde närmare än två kilometer från skolan, får inte längre åka med.

Barnen som tidigare fick åka med bussen, trots att de bodde närmare än två kilometer från skolan, får inte längre åka med.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2015-09-03 19:45

– Det är för farligt och för långt att gå. Ingen förälder vid sina sinnens fulla bruk skulle låta en omogen och tankspridd sexåring passera de mycket väl trafikerade dubbelfiliga vägarna vid Centralstationen, säger Josefin Englund, vars dotter precis har börjat första klass på Almtunaskolan.

De bor längs med Dragarbrunnsgatan och förra läsåret fick dottern åka med den skolbuss som startade vid Industristaden och plockade upp elever längs med vägen till Vaksalaskolan och Almtunaskolan. Inför nuvarande läsår ändrades rutten och bussen kör nu direkt till skolan utan att göra stopp på vägen. Något som lett till att Josefin Englund och andra föräldrar i stället kör sina barn i bil till skolan.

– Min sexåring kan inte cykla än och hon har blivit för stor för att bli skjutsad bak på cykeln. Att fler tar bilen bidrar till en hemsk trafiksituation vid skolan.

Enligt Josefin Englund har föräldrarna fått hem e-post från skolan där det förklaras att de indragna stoppen har med ekonomin att göra.

– Förra året gjorde de en utredning som kom fram till att även de barn som bodde närmare än två kilometer skulle få skolskjuts med hänvisning till trafiksäkerhetssituationen. Men nu behövde pengar sparas och kommunen anser sig inte ha råd att erbjuda alla barn skolskjuts som behöver det.

Karin Carlsson är enhetschef på kommunens antagningsenhet, där besluten om skolskjuts fattas, och hon menar att förändringen inte alls har med ekonomi att göra.

– Förut var det rektorn på Almtunaskolan som beställde skolskjutsen, men nu är det antagningsenheten som har hand om skolskjutsfrågorna i kommunen. Då har vi utgått från kommunens skolskjutsreglementet som säger att elever, från förskoleklass upp till tredje klass, som bor minst två kilometer ifrån skolan har rätt till skolskjuts.

De elever som bor närmare än två kilometer från skolan har alltså ingen automatisk rätt till skolskjuts.

Föräldrarna menar att man även borde ta hänsyn till trafiksituationen på sträckan, görs det?

– Ja, vi har gjort en trafiksäkerhetsbedömning med hjälp av kommunens trafiksäkerhetsråd gällande de barn som bor i detta område och går i Almtunaskolan. Utifrån skolskjutsreglementet och trafiksäkerhet har vi gjort bedömningen att det finns en säker farbar väg för dessa elever.

Det är den här bedömningen som Josefin Englund inte delar.

– Det är helt enkelt en klyfta mellan vad kommunens antagningsnämnd anser är möjligt och vad som faktiskt är möjligt i praktiken. Bedömningen har ingen verklighetsförankring.

– Alla elever har möjlighet att få en individuell bedömning av trafiksäkerheten från elevens adress till den närmsta skolan. Vårdnadshavare har därför möjligheten att lämna in en ansökan till oss som vi prövar och där också föräldern kan få en motivering till beslut och en besvärshänvisning om man inte är nöjd med det beslut som kommunen tagit, säger Karin Carlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!