Nya rutiner ger hyressmäll för äldre

Mer än 500 åldringar tvingas betala en extra hyra när Uppsala kommun övergår till förskottsbetalning vid sina äldreboenden. Gamla med låg inkomst drabbas värst. De kan få tomt i plånboken när allt är betalt.

Uppsala2006-05-11 23:22
Övergången till förskottsbetalning är en del av den omstrukturering som just nu görs inom äldreomsorgen. Syftet är att skapa likvärdiga och rättvisa hyresförhållanden. Det innebär bland annat att alla ska betala förskottshyra. Mellan 500 och 600 personer har tidigare gjort det i efterskott. Nu tvingas de erlägga dubbel månadshyra för att komma i kapp. Det slår hårt för åldringar med låg inkomst.

Jan-Olof Thorsén från Flen har sin mor på ett av kommunens demensboenden. Hon får 9 790 kronor i pension. De närmaste månaderna får hon bara 1 163 kronor kvar när allt är betalt.
— Det ska räcka till kläder, hygienartiklar, cigaretter, telefon och annat som hon behöver, säger han.
Egentligen skulle hans mamma betalat 5 100 kronor på ett bräde. Men hon erbjöds avbetalning med 1 700 kronor i månaden under tre månader för att inte gå back.
— Jag tycker inte det är ett värdigt liv att knappt ha några pengar kvar när allt är betalt. Mamma har jobbat i hela sitt liv och betalt skatt. Ruttet, säger Jan-Olof Thorsén.

Enligt Margareta Carls chef för enheten Särskild bostadsförsörjning vid Fastighetskontoret infördes efterskottshyrorna när Uppsala hade kommundelar.
— Men vi anser att man ska betala hyran i förskott som hyreslagstiftningen säger. Det har funnits ett virrvarr av kontrakt och betalningsrutiner som vi nu reder upp. En del personer har till och med bott gratis, säger hon.
Även hyresnivåerna ses över. Det innebär att många pensionärer kommer att få hyreshöjningar. En del sänkningar. Där regleras den nya hyran först när en ny person flyttar in.

UNT: Kan ni inte göra på samma sätt med förskottshyrorna?
— Det har jag inte tänkt på. Det här sker i samarbete med äldrekontoret. I så fall måste vi titta på det gemensamt. Vi försöker göra ett så enkelt och enhetligt system som möjligt, säger Margareta Carls.
Enligt Lennart Gröndal, chef för östra stadens biståndshandläggning, kan många äldre med låg inkomst få det "knapert" när kommunen tagit sitt.
— Men det finns ingen garantisumma som varje person ska ha kvar i handen när allt är betalt. Vissa får inget alls, säger han.
Ska man vara nöjd med det?
— Jag vet inte om man ska vara nöjd. Vi har ändå förhållandevis generösa villkor. Andra kommuner tar ut betydligt högre avgifter varje månad. Vi erbjuder egentligen bara vård. Resten får man betala själv som alla andra. När pengarna är slut träder andra trygghetssystem in, säger Lennart Gröndal.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!