Nya rön: snus kan leda till cancer
En ny svensk forskningsrapport visar att muncancer i flera fall drabbat svenska vanesnusare på exakt det ställe i tandköttet under läppen där de brukar placera sin prilla.
Om även svenskt snus orsakar muncancer är en omtvistad fråga. Det står dock klart att muncancer i flera fall drabbat snusare på precis det ställe där de brukar lägga in prillan.
Foto: Rolf Hamilton
Som stöd för den uppfattningen redovisar han vid den internationella konferensen i Stockholm kring rökfri tobak i dag tisdag åtta fall av muncancer hos inbitna svenska snusare.
Snusarna, alla män, hade snusat under i genomsnitt drygt 50 år när de utvecklade sina cancertumörer i munnen.
— Att snus innehåller nitrosaminer och en stor mängd andra cancerframkallande ämnen tillsammans med det faktum att männen fick sina cancertumörer just på de ställen där de alltid brukade placera prillan visar att deras snusning orsakade cancern, säger Jan Hirsch.
Omtvistad fråga
Att snus har negativa hälsoeffekter som till exempel att höja blodtrycket och pulsen är väl känt. Det finns också studier som visar att snusare oftare dör i hjärt- och kärlsjukdomar än personer som aldrig använt tobak.
Men om snus också orsakar cancer, i synnerhet cancer i munhålan, är sedan länge en omtvistad fråga.
Att långvarigt snusande kan framkalla muncancer hos försöksdjur har bland annat Jan Hirschs egen forskning visat.
Studier kring förekomsten av muncancer hos människor ger däremot inte lika entydiga svar.
Cancervarning togs bort
Flera studier har visserligen pekat ut flitigt snusande respektive tobakstuggande som en av de viktigaste orsakerna till att muncancer är en av de vanligaste cancerformerna i länder som Sudan och Indien.
Däremot hävdar forskarna nakom ett par svenska studier att det saknas, som det heter på fackspråk, något statistiskt säkert samband mellan flitigt brukande av svenskt snus och ökad risk för muncancer.
Det är förklaringen till att Socialstyrelsen beslutat att ta bort cancervarningen från de svenska snusdosorna.
— Enligt min mening var det ett felaktigt beslut, i synnerhet som de givit signalen till allmänheten att det är ofarligt att snusa. I verkligheten visar en närmare granskning av statistiken att den är väl förenlig med tolkningen att snus ger upphov till muncancer, säger Jan Hirsch.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!