Nya rön: Östrogen ökar inte risk för bröstcancer

Långsiktig hormonbehandling med enbart östrogen påverkar inte risken för hjärtinfarkt, men kan framkalla slaganfall i hjärnan. Däremot ökar östrogenet inte risken för bröstcancer.

Uppsala2004-04-14 00:00
De delvis överraskande resultaten visar en nyligen i förtid avslutad amerikansk studie, som i dag, onsdag, publiceras i den medicinska tidskriften Journal of the American Medical Association, Jama.
— Resultaten talar för att det inte är östrogen utan gulkroppshormon som framför allt svarat för den ökade risken för bröstcancer av långvarig hormonbehandling som under senare år framkommit i flera studier, kommenterar professor Viveca Odlind vid Läkemedelsverket i Uppsala.

Som läkemedelsprövning
Studien har genomförts mot bakgrund av att flera tidigare undersökningar visat att kvinnor som behandlas med östrogen i betydligt mindre utsträckning än andra kvinnor insjuknar i hjärtinfarkt.
Undersökningarna har dock inte säkert kunnat besvara frågan om detta beror på att östrogen skyddar mot hjärtinfarkt eller om hormonbehandlade kvinnor redan i utgångsläget är friskare och därmed mindre benägna att insjukna i hjärtinfarkt än obehandlade kvinnor.
För att undvika att två ojämförbara grupper jämförs med varandra har den nya studien genomförts som en regelrätt läkemedelsprövning. Det innebär att kvinnorna i studien med slumpens hjälp varit fördelade på en grupp som behandlats med östrogentabletter och en jämförelsegrupp som fått overksamma blindtabletter, så kallad placebo. Under behandlingens gång visste varken kvinnorna själva eller deras läkare vilka som fick östrogen och vilka som fick placebo.
Totalt har studien omfattat nära 11 000 kvinnor i åldrarna 50 till 79 år.

Lika stor risk för hjärtinfarkt
Efter nära sju års behandling står det klart att antagandet att långvarig östrogenbehandling skyddar mot hjärtinfarkt inte håller. Hjärtinfarkt, i värsta fall så svår att den ledde till döden, förekom i ungefär lika utsträckning i gruppen som behandlades med placebo som i gruppen som behandlades med östrogen.
Av de sjukdomar som undersöktes var det bara förekomsten av slaganfall i hjärnan, stroke, och höftfrakturer som klart skilde sig mellan de båda grupperna. Stroke var när 40 procent vanligare bland kvinnorna som behandlades med
östrogen än bland kvinnorna som fick placebo. Omvänt var förekomsten av höftfrakturer nära 40 procent lägre i östrogengruppen än i placebogruppen. Uttryckt på annat sätt innebär det att behandling av
1 000 kvinnor med östrogen under tio år orsakar tolv extra fall av slaganfall i hjärnan men förhindrar sex höftfrakturer.

Inga klara skillnader
Däremot fanns inga klara skillnader mellan de både grupperna när det gällde risken för att under behandlingens gång insjukna i tarmcancer, blodpropp i lungan eller — vilket var oväntat — bröstcancer. Antalet fall av bröstcancer var till och med cirka 30 procent färre i östrogengruppen, men det kan ha berott på slumpen.
Eftersom den nya studien inte visat påtagliga långsiktiga fördelar av östrogenbehandling som kunnat uppväga den ökade risken för stroke avbröts den — i likhet med en liknande än större "systerstudie" för snart två år sedan — i förtid.

Effekterna tydligare
I systerstudien, i vilken hälften av kvinnorna utöver östrogen också fick gulkroppshormon, var de negativa effekterna av långvarig hormonbehandling än tydligare. Bland annat påvisades en klart ökad risk för bröstcancer, i synnerhet under användning under längre tid än fem år.
Behandling med östrogen utvecklades ursprungligen för att lindra besvär med till exempel svettningar och blodvallningar i samband med att kroppens egen produktion av detta hormon sjunker drastiskt under klimakteriet.
Till följd av de många tidigare rapporterna om förmodade långsiktigt positiva hälsoeffekter kom behandling med östrogen att bli allt vanligare också bland kvinnor som inte haft sådana besvär och långt efter klimakteriet.

Rekommendation påverkas inte
— Vår rekommendation ända sedan början av 1980-talet har dock varit att hormonbehandlingen, vare sig den ges med enbart östrogen eller i kombination med gulkroppshormon, ska ges enbart vid uttalade klimakteriebesvär och i så låg dos och under så kort tid som möjligt. Rekommendationen påverkas därför inte av den nya studien, säger Viveca Odlind.
Gulkroppshormon som tillägg till östrogen ges för att motverka oönskad överstimulering av livmoderslemhinnan. I den nu publicerade amerikanska studien behövdes ingen sådan tilläggsbehandling eftersom den omfattade kvinnor som tidigare, till exempel på grund av rikliga mensblödningar, fått livmodern bortopererad. Den sortens operation är mycket vanligare i USA än i Sverige.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om