Nya rön om tbc-bakterier

Tvärtemot vad som sägs i de medicinska läroböckerna finns så kallade mykobakterier som bildar sporer, visar forskare vid Uppsala universitet i en ny studie.

Tvärtemot vad läroböckerna säger visar den här bilden av en tbc-bakterie hos fiskar, avbildad med svepelektronmikroskop, att mykobakterier visst kan bilda sporer.

Tvärtemot vad läroböckerna säger visar den här bilden av en tbc-bakterie hos fiskar, avbildad med svepelektronmikroskop, att mykobakterier visst kan bilda sporer.

Foto:

Uppsala2009-06-09 10:10
Upptäckten publiceras denna vecka i nätupplagan av den amerikanska vetenskapsakademins tidskrift PNAS.
- Vår upptäckt öppnar ett helt nytt kapitel inom mykobakteriologin. Med den kan vi lära oss hur sådana bakterier kan "övervintra" och möjligen orsaka sjukdom många år efter det att smittan skett, säger professor Rolf Kirsebom, som leder forskargruppen i Uppsala.´

Den mest kända mykobakterien är den som årligen orsakar cirka 10 miljoner fall av tuberkulos hos människor. Fastän det sedan länge är känt att tuberkulos kan bryta ut långt efter det att smittan skett har den vedertagna "sanningen" varit att tbc-bakterien och andra så kallade mykobakterier inte kan bilda sporer.
Med olika avancerade mikroskopitekniker av framför allt en bakterie som orsakar tbc hos fiskar visar nu Uppsalaforskarna att mykobakterier kan bilda sporer.
- Men vi ser även detta i prover med bovin tuberkulos, en bakterie som även kan orsaka tuberkulos hos människor som fått smittan av opastöriserad mjölk, säger Leif Kirsebom.

Utöver tbc-bakterien finns ett stort antal mykobakterier som orsakar allvarliga sjukdomar hos människor och andra djur. Hur en del av dem sprids har hittills varit en gåta.
- Att det nu visar sig att mykobakterier kan bilda sporer öppnar helt nya möjligheter att förstå hur vissa av dessa infektioner sprids, säger Leif Kirsebom.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!