Nya rön kan bli hjälp mot kronisk smärta

En aminosyra och ett protein kan sitta inne med hemligheten till varför man kan drabbas av en långvarig kronisk nervsmärta även sedan den akuta skadan är läkt.

Uppsala2011-03-18 19:00

Aminosyran glutamat och det lilla proteinet substans P spelar tillsammans nyckelroller för att förmedla själva smärtsignalerna vid inflammatorisk smärta.

Det visar forskare vid Uppsala universitet i en ny studie, som publiceras i den amerikanska vetenskapsakademins tidskrift PNAS.
– Detta är ett genombrott i smärtforskningen, säger professor Klas Kullander vid Institutionen för neurovetenskap.

Akut smärta är en viktig och ibland till och med livräddande varningssignal om att en vävnad är skadad. Långvarig eller kronisk nervsmärta däremot, som kan finnas kvar efter att den ursprungliga nervskadan läkts ut, fyller däremot ingen nyttig biologisk funktion.
– Inflammation i samband med en nervskada anses spela en viktig roll för uppkomsten av kronisk nervsmärta. Kronisk nervsmärta är oerhört besvärlig för den som drabbas. Tyvärr saknas i dag riktigt bra behandlingar av den, säger Klas Kullander.

För att få ledtrådar till nya angreppspunkter för behandlingar undersöker Uppsalaforskarna i en musmodell hur inflammatorisk smärta uppstår och signaleras i kroppen.
– Nyligen visade vi att nervcellerna använder aminosyran glutamat för att förmedla den inflammatoriska smärtsignalen Vi kan nu också visa att glutamat inte gör detta ensamt utan får hjälp av ett litet protein, en så kallad peptid, som kallas substans P, säger Klas Kullander.

Att substans P är inblandat i smärta är känt sedan tidigare, men Uppsalaforskarna är först att visa att denna neuropeptid kan förmedla smärtsignalen direkt.
– De nya rönen kommer att vara till hjälp vid utvecklandet av nya behandlingsformer för kronisk nervsmärta, säger Klas Kullander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!