Nya rön från Uppsala om autism

En populär teori om orsakerna till autism verkar inte hålla måttet. Att barn med autism har svårt att klara det sociala samspelet med andra kan inte förklaras av en störning i hjärnans speciella system för att snabbt förutsäga vad andra människor kommer att göra.

Terje Falck-Ytter

Terje Falck-Ytter

Foto:

Uppsala2009-12-23 08:00
Det visar en studie vid Uppsala universitets spädbarnslaboratorium, som i dag onsdag publiceras i facktidskriften Biology Letters.
- Överraskande visade det sig att små barn med autism är lika bra som barn med normal utveckling och vuxna på att snabbt förutsäga målet för andra människors handlingar, säger psykologen och doktoranden Terje Falck-Ytter vid Institutionen för psykologi, Uppsala universitet.

För drygt tio år sedan upptäcktes att det i hjärnan finns speciella nervceller, så kallade spegelneuron, som aktiveras både när man själv utför en viss handling och när man ser någon annan utföra samma handling.
- Spegelneuronsystemet låter oss utnyttja vår egen motoriska erfarenhet för att blixtsnabbt förutsäga vad andra personer skall göra. En under senare år populär teori är att en störning i detta system ligger bakom de sociala svårigheterna vid autism, säger Terje Falck-Ytter.
Vid spädbarnslaboratoriet kan forskarna undersöka förmågan att förutsäga andras handlingar genom att mäta ögonrörelserna på försökspersoner som på en dataskärm får se hur en människohand plockar upp olika bollar och flyttar dem till en korg.
Innan spädbarn med normal utveckling själva lärt sig utföra sådana handlingar tittar de på korgen först efter att handen med bollen kommit dit. Vid ett års ålder flyttar barn däremot blicken till korgen redan innan handen stoppar bollen i den.

- Ettåringar kan förutsäga på detta sätt därför att de har tillräcklig egen motorisk erfarenhet, säger Terje Falck-Ytter.
I den nya studien har forskarna undersökt hur barn med olika former av autism och barn med normal utveckling i förskoleåldern liksom vuxna klarar detta test.
- Det visade sig att barnen med autism använde exakt samma typ av prediktiva ögonrörelser som jämnåriga barn med normal utveckling och som vuxna. När bollarna flyttade sig själva över bildskärmen, utan hjälp av en människohand, fäste däremot ingen av grupperna blicken vid korgen innan bollen nådde dit, säger Terje Falck-Ytter.

Oavsett om barnen hade så kallad klassisk autism eller något mildare symtom förutsåg de målet med handlingarna lika snabbt som sina jämnåriga kamrater med normal utveckling och som vuxna.
- Precis som hos andra aktiveras systemet för prediktion enbart när någon annan utför en handling, men inte när ett föremål flyttar sig självt. Detta talar emot teorin om att barn med autism har en genomgående störning i spegelneuronsystemet, säger Terje Falck-Ytter.
Fastän studien inte bekräftade en populär teori om autism är han glad över resultatet.

- Det är mycket positivt att även barn med autism har en grundförmåga att snabbt förutsäga andra människors handlingar. Förhoppningsvis kan denna förmåga genom speciell träning generaliseras till mer komplicerade sociala situationer, säger Terje Falck-Ytter.
Gemensamt för autism, Aspergers syndrom och andra så kallade autismspektrumstörningar är att förmågan till socialt samspel och kommunikation fungerar mycket sämre än normalt. Knappt en procent av befolkningen beräknas ha någon form av autism.
Spegelneuron finns i en del av hjärnan som kallas motorkortex. Direkta studier på spegelneuron har gjorts på apor med elektroder nedsänkta i hjärnan. De visar att enskilda nervceller aktiveras både när aporna själva utför något och när de tittar på andras handlingar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!