Nya riktlinjer för skolhälsovården

Från och med 1 mars gäller nya riktlinjer för skolhälsovården i Uppsala kommun. Att den obligatoriska läkarundersökningen tas bort för elever som börjar skolan har gett positiva och negativa reaktioner.

Uppsala2007-03-01 00:01
Bland kritikeran är Cecilia Stjernquist som arbetar som skolsköterska på Bellmanskolan i Uppsala. Hon är rädd att förändringarna kommer att missgynna eleverna.
- Jag tycker att det är synd att den obligatoriska läkarundersökningen försvinner. Det var bra att man tidigt kunde vidta åtgärder om ett barn var sjuk, säger Cecilia Stjernquist.

Men förändringarna behöver inte betyda att skolhälsovården blir sämre. Det menar Björn Wettergren som arbetar som överläkare för skolhälsovården i Uppsala. Han tycker att det nya basprogrammet ligger i tiden eftersom det bara är 10 procent av eleverna i förstaklass som behöver läkarundersökas. Det är därför den obligatoriska läkarkontrollen tas bort menar han.
- Vi går från hälsokontrollerande till hälsofrämjande sjukvård. I stället för att använda tiden åt att kalla elever till läkarundersökning kommer skolsköterskorna nu att kunna fokusera på barnen, säger han.

Det nya basprogrammet innebär att skolhälsovården och landstingets barnhälsovård bli en gemensam organisation. Det betyder att de kommer att ha gemensamma läkare. En annan förändring blir införandet av databasbaserade elevjournaler som ska skapa bättre samordning mellan skolsköterska, skolpsykolog och kurator. Med detta vill man att resurserna används mer effektivt och att kvaliteten på vården förbättras.
Björn Wettergren menar dock att det fortfarande ska finnas möjlighet för föräldrar att be om läkarundersökning av sina barn. Även skolsköterskan ska ha möjlighet att skicka elever till läkare vid behov.
- Vid skolrelaterade problem kommer läkare att besöka skolan, men vid andra problem, som exempelvis allergier eller neurologiska sjukdomar, är det bäst att eleverna får specialhjälp på barnmottagningarna i närområdet.

Christina Stenhammar vid Centrala skolhälsovården har varit med att arbeta fram riktlinjerna för det nya basprogrammet. Hon arbetar även som skolsköterska vid Lijeforsskolan i Uppsala.
- För mig är det viktigt att fortfarande vara ute på fältet när jag arbetar med metodutveckling eftersom det är oss skolsköterskor som det nya basprogrammet berör.
Hon menar att de nya riktlinjerna för skolsköterskorna kommer att innebära att de får mer tid att samtala med barnen och deras föräldrar i ett förebyggande syfte.
- Det är bättre att lära barn simma i stället för att hjälpa till när de redan har drunknat, säger hon.
Därför kommer skolsköterskornas främsta uppgift vara att arbeta tillsammans med barnen för bättre kost, motion och sömnvanor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!