Nya reningsanläggningar planeras i Uppsala
GE Healthcare planerar att investera upp till 250 miljoner kronor i nya reningsanläggningar i Uppsala de närmaste åren. Investeringarna görs i samband med att företaget ansökt om nytt miljötillstånd. Renare vatten i Fyrisån och Ekoln blir effekterna.
Foto: Nina Leijonhufvud
Vi måste anpassa oss till de högre miljökrav som ställs. Vår nya produktionsteknologi och de produkter vi kommer att tillverka i framtiden ryms inte i det gamla tillståndet. Vi fokuserar mycket på miljön både inom och utanför företaget, säger Lennart Henstam, ansvarig för projektet vid Healthcare.
Planering fram till 2020
Ett nytt miljötillstånd beräknas räcka för de produktionsökningar som planeras fram till 2020. Bolaget har redan byggt en ny forskningsanläggning på fabriksområdet och planerar att bygga ytterligare en kemiskt fabrik efter 2010. Samtidigt görs en förskjutning i produktionen mot mer så kallade finkemikalier. Till det behövs mer kemikalier och mängden förorenat processvatten ökar kraftigt.
I dag renar bolaget vattnet till en del i en egen anläggning på fabriksområdet i Boländerna. Därefter slussas det vidare till kommunens reningsverk i Kungsängen. När utsläppsmängderna nu ökar kräver kommunen bättre rening.
— Företagets anläggning är från 1975 och inte bra på att ta hand om giftigare ämnen. I dag går svårnedbrytbara kväveföreningar rakt igenom vårt reningsverk. Det kommer de nya anläggningarna att kunna ta hand om så det blir en miljöförbättring både i Fyrisån och Ekoln, säger Hans Holmström vid kommunens va-kontor.
Kvarts miljard investeras
Företaget har gjort en preliminär kostnadsutredning som visar ett investeringsbehov på mellan 200 och 250 miljoner kronor.
- Det mesta, 150—200 miljoner kommer att gå åt till ett nytt biologiskt reningsverk och förbehandlingssteg. Vi ska riva det gamla, säger Magnus Hermansson, site director.
Det vatten som har högre koncentrationer av kemikalier ska behandlas separat innan det går ut i den biologiska reningen.
Får vi ett nytt miljötillstånd inom tre månader så räknar vi med att kunna sätta spaden i jorden i maj.
Utsläppen av lösningsmedel, som aceton, etanol, och klorerade lösningsmedel till luften kommer också att öka. Det kräver investeringar i storleksordningen 50 miljoner kronor. Här vill Healthcare släppa ut 300 ton om året under de första två åren. Sedan ska utsläppen ned till 120 ton. Utsläppen av mer svårnedbrytbara klorerade ämnen som bland annat kan ge upphov till cancer ökar något.
Mängderna bedöms dock inte vara farliga för omgivningen, trots att GE Healthcares anläggningar ligger granne med Bolandsskolans gymnasium och i närheten av de nya bostadsområden som byggs i Kungsängen.
- Utsläppen av lösningsmedel är dessutom ett mer storskaligt problem och inte skadligt för hälsan, säger Ulla Jennische vid miljökontoret i Uppsala.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!