Nya regler drabbar blinda Sofia

För Sofia Säfström i Knutby innebär de ändrade färdtjänstreglerna i Uppsala kommun minskad trygghet och begränsade möjligheter till självständigt liv.

När färdtjänstreglerna ändrades begränsades Sofia Säfströms möjligheter till ett självständigt liv.

När färdtjänstreglerna ändrades begränsades Sofia Säfströms möjligheter till ett självständigt liv.

Foto: Emma-Sofia Olsson

Uppsala2016-04-11 09:35

– Att inte veta vilket taxibolag eller vilken chaufför som hämtar, och att inte heller veta om jag ska samåka med andra leder till så mycket psykisk stress att det inte känns värt att utsätta sig för det, säger Sofia Säfström.

Sofia Säfström är 25 år och blev blind som 18-åring. Hon har också gått igenom tre ryggmärgsoperationer. Fram tills att färdtjänstreglerna ändrades i januari 2015 kunde hon med Knutbys lokala taxibolag resa in till Uppsala och hem igen utan problem. De lokala chaufförerna känner henne och vet var hon bor, och hon känner dem sedan länge.

– Jag har färdtjänst och ledsagare beviljad. Det innebär att jag kan ha någon, vem jag vill som har tid och möjlighet att följa med mig i taxin, och ledsagaren åker gratis. Men det är inte ledsagare jag behöver utan hjälp från taxi till dörr, och tvärtom. Tidigare fick jag den hjälpen av chaufförerna och kunde ha ett mycket självständigare liv, berättar Sofia Säfström.

När hon uppträder för olika föreningar inne i Uppsala så blir hon mött utanför lokalen av arrangör eller personal. Men om hennes resa blivit en samåkning kan ankomsttiden skilja på 20 minuter eller mer:

– Det blir för lång tid att stå och vänta för arrangören. Samtidigt kan långa resor göra att jag får ont i nacke och rygg, vilket gör det ännu svårare. Jag kan beställa ensamåkning, men då blir det dubbelt så dyrt och det har jag inte råd med.

Svårt kan det bli också när Sofia åker färdtjänst hem till villan i Gränsta. Hennes hem ligger inte i byn Gränsta som dyker upp vid en GPS-sökning, utan på andra sidan länsvägen.

– Det har hänt att Uppsalachaufförer grälat och inte trott på mig när jag känt att vi svängt till vänster i stället för till höger mot Gränsta.

Hon har ansökt om att få ensamåkning på färdtjänsten, men fick avslag från kommunen och efter överklagande till förvaltningsrätten fastslogs kommunens beslut, ja till färdtjänst och ja till ledsagare, men nej till ensamåkning.

Att få välja bolag vid beställning skulle göra färdtjänsten till en mycket bättre service för Sofia Säfström:

– När jag åker hemifrån till Uppsala kan jag ibland få åka med Sköldhs taxi här i Knutby, men när jag åker från Uppsala och hem är det näst intill omöjligt. Det kan ge stora problem om chauffören inte hittar eller stannar på vägen utanför huset och inte följer mig så att jag kan ta mig in. Det har aldrig hänt med Sköldhs, jag får alltid hjälp från taxin och hem, och även in till det ställe jag ska till i Uppsala.

Fakta Färdtjänst

Cirka 2 500 ansökningar om specifika behov har kommit till enheten för färdtjänst vid stadsbyggnadsförvaltningen i Uppsala sedan reglerna ändrades i januari 2015.

Specifikt behov kan vara ensamåkning, ledsagare eller ex framsätesplacering.

993 beslut om ensamåkning har fattats, 798 ärenden har fått avslag. Över hundra avslagsbeslut har överklagats till förvaltningsrätten, ännu har inget beslut ändrats.

Enligt Synskadades Riksförbund är samåkning vid färdtjänst mycket vanligt. Undantag har beviljats för allergiker och ledarhundar. SRF vill att Lagen om valfrihet, LOV, ändras så att färdtjänst ingår och val av utförare blir möjligt för blinda och synskadade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om