Nya regioner hotar Akademiska

Den högspecialiserade vården på Akademiska sjukhuset i Uppsala är hotad. Det anser flera landstingspolitiker som debatterade sjukhusets framtid vid måndagens fullmäktige.

Uppsala2007-02-12 17:39
I slutet av februari presenterar den nationella Ansvarskommittén sitt förslag om en ny regional indelning i Sverige.
Förslaget kan på sikt ge konsekvenser för Akademiska sjukhusets ställning som ett högspecialiserat sjukhus. I dag betjänar Akademiska sjukhuset en rad olika landsting och en stor summa av budgeten finansieras med intäkter från riks- och regionvården. Men med en ny regional indelning med färre landsting kan sjukhuset sluta som en förlorare, varnade flera talare för i fullmäktige.
- En mardrömssituation vore att Akademiska sjukhuset avskaffas som ett forsknings- och universitetssjukhus. Det skulle innebära 6 000-10 000 förlorade arbetstillfällen. Det innebär en drastisk nedgång för Uppsala och omgivningen, sa Johan Edstav (mp) från talarstolen.

Tillsammans med Börje Wennberg (s) efterfrågade han vad landstingsstyrelsens ordförande, Erik Weiman (m), gör för att säkerställa Akademiska sjukhusets roll som ett ledande forsknings- och universitetssjukhus.
Från flera ledamöter hördes en oro över vad som händer om Akademiska sjukhuset hamnar i samma region som Stockholm. Det betydligt större Karolinska universitetssjukhuset skulle i en sådan situation konkurrera ut Akademiska sjukhuset, menade talare.
- Om vi hamnar i samma region som Stockholm får vi problem, sa Sören Bergqvist (v).

Erik Weiman ville hålla nere spekulationerna i väntan på Ansvarskommitténs förslag.
- Akademiska sjukhuset kommer att vara hotat oavsett vilken situation vi befinner oss i. Därför måste vi bli bättre på att marknadsföra oss.
Erik Weiman säger till UNT att han inte känner sig orolig över Ansvarskommitténs förslag om två veckor.
- Inte alls, jag ser det mer som startpunkten på en diskussion. Jag tror inte att vi kommer att få färdiga förslag från kommittén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!