Arbetsmarknadsnämnden i Uppsala kommun beviljar bidrag om uppemot 20 miljoner kronor varje år. Mellan 500 000 och 600 000 kronor av dessa är verksamhetsbidrag till invandrarföreningar som hjälper människor att hitta jobb och försörjning.
Efter en översyn av verksamhetsstödet har nämnden beslutat om nya riktlinjer: endast verksamheter som är religiöst obundna ska beviljas bidrag.
Översynen påbörjades 2019 men försenades av pandemin. Först nu har därför ett beslut kunnat fattas.
– Det är viktigt att vi ser till att våra pengar används effektivt. Vi vill att allt vi gör i arbetsmarknadsnämnden ska leda till jobb eller utbildning, säger Mohamad Hassan (L), nämndens ordförande.
Därför ska verksamhetsstödet fokuseras mot föreningar som aktivt försöker hjälpa människor ut i arbete, förklarar Hassan.
– Vi ska jobba för integration, inte segregation. Utifrån vårt sätt att se det leder föreningar med religiös inriktning till att bara människor inom samma grupp träffas. Vi vill att människor ska mötas över gränser.
Föreningarna får 100 kronor av kommunen per betalande medlem och år. Kraven för att få dessa pengar även framöver, är att föreningen ska vara öppen för alla, jämställd och fri från diskriminering på grund av kön eller religion. Och så ska föreningens aktiviteter leda till att människor bryter utanförskapet.
– Om enbart religiösa föreningar vill verka är det inga problem, föreningsfrihet gäller. Men för att få stöd av oss måste man möta våra krav. Vårt ansvar är inte att upprätthålla religiositet i kommunen, och vi har utsatta områden där religion inte varit till gagn för integrationen, säger Mohamad Hassan.
På vilket sätt har det inte det?
– Det har funnits tendenser, inte bara i Uppsala, till så kallade moralpoliser i utsatta områden som anmärker på kvinnors klädsel eller beteende utifrån sina religiösa tolkningar.
"Moralpoliser" är något Mohamad Hassan även tidigare hävdat är ett problem i vissa stadsdelar i kommunen.
Ligger detta bakom ert beslut om verksamhetsbidrag?
– Att det finns moralpoliser i utsatta stadsdelar runtom i landet är tyvärr en sanning som bekräftas av många vittnesmål. Jag har haft samtal med många personer i Uppsala som bekräftar detta. Men vårt beslut om att undanta religiöst obundna föreningar baseras inte enbart på det. Vårt stöd ska bryta utanförskap och underlätta inträdet på arbetsmarknaden.
Det har hänt ett par, tre gånger att arbetsmarknadsnämnden gett bidrag till föreningar som "varit tveksamma", uppger Hassan.
Hur menar du då?
– Vi har upptäckt att riktningen varit mer religiös än vad som är syftet med våra bidrag. Tidigare har vi inte ställt lika tydliga krav på att föreningarna medverkar till att folk ska komma i sysselsättning.
Mohamad Hassan kan inte säga hur många föreningarna är som tidigare fått stöd, men som från och med nästa år kommer nekas bidrag.
– Eftersom våra tidigare riktlinjer inte tog hänsyn till det så har vi inte lagt fokus på antalet föreningar som har religiös koppling. Jämförelsen kan göras nästa år, då vi kan se hur många som har fått stöd 2022 jämfört med 2021 samt avslagsorsak. Förändringen handlar mest om en signal om att föreningar som enbart är religiöst bundna inte ska vända sig till oss i framtiden.