Nya polisrutiner drabbar brottsoffer

Brottsofferjouren i Uppsala fick kontakt med 30 procent färre brottsoffer under 2001 jämfört med året innan. Bakgrunden är ett JO-beslut, som har inneburit nya rutiner hos polisen.— Det är olyckligt. Det här kan innebära att många i kris går miste om vårt stöd, menar Kerstin Marin vid brottsofferjouren i Uppsala.

Kerstin Marin och Ingalill Gadhasson, brottsofferassistent respektive stödperson vid brottsofferjouren i Uppsala, har kunnat notera en minskning av antalet ärenden sedan polisen infört nya rutiner för att följa sekretesslagen.

Kerstin Marin och Ingalill Gadhasson, brottsofferassistent respektive stödperson vid brottsofferjouren i Uppsala, har kunnat notera en minskning av antalet ärenden sedan polisen infört nya rutiner för att följa sekretesslagen.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2002-03-04 00:01
Brottsofferjouren är en ideell förening som erbjuder stöd till brottsoffer. Föreningens stödpersoner är utbildade för att kunna möta människor i kris och ge information om hur exempelvis rättsapparaten fungerar.
— Arbetet handlar inte om agera kurator eller socialsekreterare. Stödpersonerna är vanliga medmänniskor, som är beredda att lyssna och som kan slussa vidare om det finns ett behov även av mer professionell hjälp, förklarar Kerstin Marin, brottofferassistent vid brottsofferjouren.
Ända sedan starten i Uppsala för tio år sedan har brottsofferjouren fått kontakt med de flesta brottsoffer genom polisen. Brottsoffrens uppgifter (namn, telefonnummer och brottsrubricering) har rutinmässigt förmedlats vidare om polisen bedömt att det kan finnas ett behov av stöd. I somras uppmärksammade dock Uppsalapolisen att Justitieombudsmannen (JO) påtalat att sekretesslagen kräver medgivande från brottsoffret om uppgifterna ska lämnas vidare. Detta har medfört ändrade rutiner. Numera förmedlas endast uppgifter vidare om brottsoffren vid förfrågan uttryckligen säger att de vill ha kontakt med brottsofferjouren.

"Många är i chock"
JO-uttalandet har uppmärksammats även av andra polismyndigheter. Runt om i landet har en minskning av antalet ärenden till brottsofferjouren noterats. I Uppsala vara antalet ärenden 270 stycken under 2001, vilket innebär en minskning med 30 procent jämfört med året innan. Och då har de nya rutinerna ändå bara gällt från sommaren 2001.
— Många är i chock vid anmälningstillfället och har svårt att svara på om de behöver stöd. De kanske inser det först senare. Därför är de här rutinerna olyckliga. Men vi inser naturligtvis att polisen måste följa lagen, säger Kerstin Marin.
Polisen har dock enligt lagen även en skyldighet att informera brottsoffer. En ändrad lydelse i förundersökningskungörelsen innebär från och med första juli förra året att brottsoffer "skall" informeras om vilka organisationer som kan lämna stöd och hjälp. Detta har Rikspolisstyrelsen påtalat för landets polismyndigheter i en skrivelse.

Svårt att informera
Polisinspektör Håkan Jidetorp, som deltar i ett brottsofferprojekt vid Uppsalapolisen, konstaterar att det inte är en lätt uppgift som läggs på polismännen.
— Det kan vara svårt att nå fram med information till en person som precis har utsatts för ett brott. På helger och nätter när det händer mycket kan det dessutom vara besvärligt att få tid till att informera på ett bra sätt, säger han.
Som ett led i projektet har flera brottsoffer som avböjt en kontakt med brottsofferjouren och andra liknande organisationer ringts upp om polisen vid anmälningstillfället noterat att det förefaller finnas ett behov av stöd. Håkan Jidetorp tror att detta delvis kan förklara minskningen av antalet ärenden till brottsofferjouren.
— De som vi har kontaktat har kunnat få svar på enklare frågor av oss. Det har säkert varit tillräckligt för många.

Efterlyser bättre samarbete
Brottsofferprojektet har även resulterat i ett förslag om en brottsofferenhet vid Uppsalapolisen. Tanken är att enheten ska fungera som en kunskapsbank och samarbeta med organisationer som brottsofferjouren och kvinnojouren.
Enligt Kerstin Marin efterlyser brottsofferjouren just ett bättre samarbete både med kommunen, polisen och andra föreningar som arbetar med brottsofferfrågor.
— Det känns i dag som att det finns många som drar åt olika håll i stället för att arbeta gemensamt. Det behöver vi bli bättre på, säger Kerstin Marin.



Uppsala brottsofferjour fyller tio år
Brottsofferjouren i Uppsala firar tioårsjubileum sjunde mars med en föreläsning på Folkets hus. Brottsofferjouren startades på initiativ av Röda korset och Diakonistiftelsen Samariterhemmet i samarbete med polisen i Uppsala. Föreningen är ansluten till brottsofferjourernas riksförbund, som består av 107 lokala föreningar.
Vid brottsofferjouren i Uppsala finns i dag 30 stödpersoner. Endast sex av dessa är män. Alla stödpersoner arbetar ideellt. Sedan ett halvår tillbaka finns en halvtidsanställd brottsofferassistent. Föreningen fick bidrag på 100 000 kronor av kommunen och 50 000 kronor av Uppsala handelsförening för det gångna året.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!