Nya planer för värdshus i fritt förfall

Framtiden är ännu oskriven för Svista värdshus norr om Uppsala. Bolaget som planerat en ekologisk by på marken tvingas tänka om när marknadsvillkoren ändras. Under tiden fortsätter fastighetens förfall.

Förut låg Svista värdshus längs allfarvägen, gamla E4, mellan norrland och Stockholm/ Uppsala. På 70-talet utnämndes värdshuset ett år till bästa krog längs E4.

Förut låg Svista värdshus längs allfarvägen, gamla E4, mellan norrland och Stockholm/ Uppsala. På 70-talet utnämndes värdshuset ett år till bästa krog längs E4.

Foto: Niklas Skeri

Uppsala2018-12-27 21:05

Vid avfarten i Svista mot Bälinge och Edenhofs golfbana, på det som en gång var E4, ligger Svista värdshus. Den höga skylten är ännu kvar, men liksom resten av det före detta motellet är den i fritt förfall. I våras besökte UNT tomten tillsammans med markägaren Svista utvecklings AB, som i en artikel berättade om sina planer på en ekologisk by med bostadsrätter i samklang med den omgivande åkermarken och bybebyggelsen. De planerna finns inte längre kvar.

– Läget på bostadsmarknaden är sådant att vi inte längre planerar för bostadsrätter. Där finns inte någon efterfrågan. Nu har vi tänkt radikalt annorlunda, säger Lisa Holm Moreira, företrädare för bolaget.

I stället är idén att bygga hyresrätter. Och på åtminstone en del av tomten ska de byggas enligt konceptet "co-living", en form av kollektivboende.

– Efterfrågan avgör hur stort det blir. Vi tänker oss stora gemensamma utrymmen och små egna sovutrymmen. Målgruppen är kanske främst yngre som ska in på bostadsmarknaden, men även barnfamiljer och äldre kan säkert vara intresserade. Hyresnivåerna kommer att vara lägre än vid nyproduktion, säger Lisa Holm Moreira.

I Stockholm finns ett par sådana här projekt och i Uppsala har Rikshem för avsikt att samarbeta med bolaget Colive om liknande planer på en fastighet. Rikshems Uppsalaprojekt beräknas, enligt ett pressmeddelande från i höstas, kunna vara klart år 2020. Rikshem ska sedan hyra ut till Colive som i sin tur hyr ut till hyresgästerna.

– Konceptet Co-living är även stort i städer utomlands som Berlin och San Francisco, säger Lisa Holm Moreira.

Men ännu är det bara planer. Ett detaljplanerarbete för fastigheten i Svista måste göras av kommunen, och det arbetet har i princip stått till sedan i våras.

– Det här arbetet har gått väldigt sakta på kommunen hittills, och vi får säkert räkna med två, tre år från och med nu innan det finns en detaljplan. När vi fått det kan vi gå vidare med bygglov och sedan bygge, säger Lisa Holm Moreira.

Vad kommer hända med värdshusbyggnaden under tiden?

– Troligtvis står det kvar. Det är dyrt att riva och vi kan inte göra det förrän vi fått klartecken att bygga.

I våras kallade kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S) Svista värdshus för en "skamfläck för Uppsala" i UNT.

Hur tänker ni som markägare om det?

–  Hade kommunen varit snabbare med sin hantering hade allt gått fortare. Vi tar ändå ansvar som har planer för fastigheten.

Bolaget Svista utveckling ägs av Uppsala bostadsproduktion AB. I styrelsen för moderbolaget sitter bland andra företagarprofilen Thorbjörn Sallén. De driver en handfull bostadsprojekt med olika inriktning i Uppsala. Ett projekt har hittills nått fram till försäljning, ett område med parhus i Sunnersta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!