De vill sätta den syriska pirogen på Uppsalas matkarta

Tre syriska bröder Abdullah, Mahmoud och Mohammad Deeb, öppnade i år Gottsundas nya piroghus. 
– Vi vill att alla ska känna till oss och smaka våra piroger, säger ägaren.

Mahmoud Deeb tar ut en nygräddad syrisk pirog ur ugnen på Piroghuset i Gottsunda, medan hans bror Abdullah assisterar.

Mahmoud Deeb tar ut en nygräddad syrisk pirog ur ugnen på Piroghuset i Gottsunda, medan hans bror Abdullah assisterar.

Foto: Jeanina Santiago

Uppsala2025-03-14 20:00

Nyheten i korthet

  • Tre syriska bröder vill introducera syriska piroger till den svenska matkulturen.
  • Piroghuset, som öppnade i januari, har lockat kunder från hela Sverige.
  • Bröderna Deeb kom till Sverige 2013 under det pågående inbördeskriget i Syrien.

Doften av nygräddat bröd, timjan, spiskummin och vitlök är det första som möter en när man kliver in i Piroghuset i Gottsunda centrum. I köket grillar Mahmoud Deeb olika sorters piroger.

Piroghuset öppnade i januari i år och har fått en kundbas inte bara från Uppsala utan från hela Sverige.

– Vi har kunder som reser hit för att köpa piroger från Stockholm, Västerås och till och med Sundsvall, säger Abdullah Deeb.

Hur kommer det sig att ni har kunder som kommer hela vägen från Sundsvall?

– Flyktingar som bor i Uppsala har tipsat sina vänner på olika håll om oss.

Under ramadan är trycket extra högt på Piroghuset – och särskilt på kvällarna när fastan bryts, enligt bröderna.

undefined
Bröderna Deeb bakom disken på Piroghuset i Gottsunda – redo att servera sina syriska piroger.

– Många beställer i förväg och hämtar vid iftar, säger Abdullah Deeb.

Iftar är måltiden som bryter fastan under ramadan, vid solnedgången.

Idén till Piroghuset föddes ur en önskan att göra något eget. Mahmoud Deeb, som sköter matlagningen, har över tio års erfarenhet från branschen i Syrien.

undefined
37-årige Mahmoud Deeb, som sköter matlagningen, har över tio års erfarenhet från branschen i Syrien.

Bröderna Deeb kom till Sverige 2013, mitt under det pågående inbördeskriget i Syrien. De har sedan dess byggt upp sitt nya liv i landet. 

– Vi ville göra något nytt i Uppsala. Det finns piroger på andra ställen, men inte på det sätt vi gör dem, säger Abdullah Deeb. 

undefined
Piroghuset i Gottsunda säljer syriska piroger.

Det är mitt på dagen när UNT besöker Piroghuset och restaurangen är tom.

– De flesta kunder fastar och väntar till kvällen för att bryta fastan vid iftar, förklarar Abdullah Deeb. 

På menyn finns en lång lista piroger med bland annat köttfärs, kycklingfajita och sujuk – en kryddstark köttfärsfyllning.

– De syriska pirogerna skiljer sig från andra varianter genom sin fyllning och smak. 

De ser annorlunda ut också, plattare och mer som små pizzor än svenska piroger.  

En av hemligheterna? Den egentillverkade komjölksosten, som bröderna tar fram tillsammans med en kusin som driver en mejerifabrik i Arboga.

undefined
Bröderna Deeb kom till Sverige 2013, mitt under det pågående inbördeskriget i Syrien.

– Osten är avgörande för smaken. Vi gör den själva för att få den precis som vi vill ha den, säger Abdullah Deeb.

Vilken är den mest populära pirogen?

– Sujuk är vår bästsäljare, men svenskar väljer ofta spenat eller muhammara, en kryddig paprikaröra. 

undefined
Mahmoud Deeb, 37, visar upp nygräddade piroger – en smak av Syrien i Gottsunda. I bakgrunden syns Abdullah Deeb, 32.

Bröderna pendlar dagligen från Haninge till Gottsunda centrum. För Abdullah börjar dagen klockan sex på morgonen, och han är oftast hemma igen först vid nio på kvällen.

Varför Uppsala och inte Haninge?

– Vi hittade inget bra ställe i Stockholm, och i Uppsala finns inget liknande. Uppsala behöver oss, säger han och lägger till:

– Det är långa dagar, men det är värt det. Vi vill bygga något stort.

undefined
Mahmoud Deeb tar ut en nygräddad syrisk pirog ur ugnen på Piroghuset i Gottsunda, medan hans bror Abdullah assisterar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!