Doften av nygräddat bröd, timjan, spiskummin och vitlök är det första som möter en när man kliver in i Piroghuset i Gottsunda centrum. I köket grillar Mahmoud Deeb olika sorters piroger.
Piroghuset öppnade i januari i år och har fått en kundbas inte bara från Uppsala utan från hela Sverige.
– Vi har kunder som reser hit för att köpa piroger från Stockholm, Västerås och till och med Sundsvall, säger Abdullah Deeb.
Hur kommer det sig att ni har kunder som kommer hela vägen från Sundsvall?
– Flyktingar som bor i Uppsala har tipsat sina vänner på olika håll om oss.
Under ramadan är trycket extra högt på Piroghuset – och särskilt på kvällarna när fastan bryts, enligt bröderna.
– Många beställer i förväg och hämtar vid iftar, säger Abdullah Deeb.
Iftar är måltiden som bryter fastan under ramadan, vid solnedgången.
Idén till Piroghuset föddes ur en önskan att göra något eget. Mahmoud Deeb, som sköter matlagningen, har över tio års erfarenhet från branschen i Syrien.
Bröderna Deeb kom till Sverige 2013, mitt under det pågående inbördeskriget i Syrien. De har sedan dess byggt upp sitt nya liv i landet.
– Vi ville göra något nytt i Uppsala. Det finns piroger på andra ställen, men inte på det sätt vi gör dem, säger Abdullah Deeb.
Det är mitt på dagen när UNT besöker Piroghuset och restaurangen är tom.
– De flesta kunder fastar och väntar till kvällen för att bryta fastan vid iftar, förklarar Abdullah Deeb.
På menyn finns en lång lista piroger med bland annat köttfärs, kycklingfajita och sujuk – en kryddstark köttfärsfyllning.
– De syriska pirogerna skiljer sig från andra varianter genom sin fyllning och smak.
De ser annorlunda ut också, plattare och mer som små pizzor än svenska piroger.
En av hemligheterna? Den egentillverkade komjölksosten, som bröderna tar fram tillsammans med en kusin som driver en mejerifabrik i Arboga.
– Osten är avgörande för smaken. Vi gör den själva för att få den precis som vi vill ha den, säger Abdullah Deeb.
Vilken är den mest populära pirogen?
– Sujuk är vår bästsäljare, men svenskar väljer ofta spenat eller muhammara, en kryddig paprikaröra.
Bröderna pendlar dagligen från Haninge till Gottsunda centrum. För Abdullah börjar dagen klockan sex på morgonen, och han är oftast hemma igen först vid nio på kvällen.
Varför Uppsala och inte Haninge?
– Vi hittade inget bra ställe i Stockholm, och i Uppsala finns inget liknande. Uppsala behöver oss, säger han och lägger till:
– Det är långa dagar, men det är värt det. Vi vill bygga något stort.