Nya övergångsställen ska underlätta för funktionshindrade

Trottoarkanter vid övergångsställen ställer till problem för funktionshindrade. Men att ta bort kanterna är inte en lösning som välkomnas av de synskadade.

Uppsala2007-10-16 00:01
För en vecka sedan presenterade Boverket en undersökning som visar att en stor mängd så kallade enkelt avhjälpta hinder ännu inte har åtgärdats i landets kommuner, trots att kravet har funnits sedan 2003. Enkelt avhjälpta hinder kan vara till exempel en tröskel vid en entré eller trappsteg som gör det svårt för funktionshindrade att ta sig in i en butik.
Byggnadskontoret i Uppsala kommun har sedan i somras krävt fastighetsägare i Uppsala på hundratals åtgärder.

Trottoarkanter hör dock till kommunens ansvar att åtgärda, och det har inte varit ett enkelt problem att lösa:
Vid många övergångsställen har man en nedfasad trottoarkant så att rullstolsburna och barnvagnar lätt ska kunna rulla upp på trottoaren. Men där har det uppstått problem för de synskadade som behöver känna var trottoaren på andra sidan börjar.
- Jag vet synskadade som har problem med det. De som har rullstol eller barnvagn vill slippa kanten. Men den som går med käpp vill känna när man kommer över kanten och veta när man kommit över till andra sidan, säger Lars Nord, vice ordförande i Synskadades riksförbund i Uppsala län.

Frågan har diskuterats mellan handikappföreningar och stadsbyggnadskontoret i Uppsala kommun, och de konstaterar att det finns olika intressen och behov beroende på vilket funktionshinder man har.
- Det ska finnas så kallade ledstråk för synskadade, en liten kant som gör att man vet var man är. Antingen längs husfasaden eller att man känner trottoarkanten utmed gatan, säger Dick Karlsson på stadsbyggnadskontoret.

Nu har kommunen börjat arbeta med en ny konstruktion av övergångsställen: den nedfasade delen har kortats så att även de synskadade kan hitta en del av trottoarkanten. Enligt Dick Karlsson är det långt ifrån alla övergångsställen som fungerar bra i dag för de synskadade.
- För oss som ser och hör kan det vara svårt att förstå problemet. Men det är en stor fråga för dem det berör. Och dom är många.
Lars Persson, ombudsman för Handikappförbundens samarbetsorgan i Uppsala län, tycker att lösningen är acceptabel för alla inblandade.
- I övriga frågor om gator tror jag inte att det behövs så många kompromisser.

Vita käppens dag

På måndagen anordnades Vita käppens dag - en kampanj från Synskadades riksförbund för att uppmärksamma synskadades vardag. Fokus i år låg på att granska tillgänglighet och bemötande i butiker. Enligt riksförbundet har två av tre synskadade behov av att få hjälp med att göra inköp, men många blir avvisade eller får inte den hjälp de behöver i butiker.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!