Nya möjligheter i Norge

De norska lokal- och fylkesvalen ägde rum i skuggan av terrordåden den 22 juli. Alla väntade sig att Arbeiderpartiet skulle göra ett starkt val, som en närmast självklar yttring av sympati och respekt för partiet, dess hårt drabbade ungdomsförbund och statsminister Jens Stoltenberg. På samma sätt väntade sig de flesta ett högre valdeltagande än vanligt.
Just de effekterna blev mindre än väntat ? Arbeiderpartiet ökade med ett par procentenheter till 31,7 procent och valdeltagandet steg något.

Håkan Holmberg

Håkan Holmberg

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2011-09-14 00:00

Men Breiviks massmord hade andra konsekvenser. Det högerpopulistiska Fremskrittspartiet gjorde ett av sina sämsta val. Utslaget över hela Norge förlorade partiet, som i en del opinionsmätningar under året varit landets största, en tredjedel av sina väljare och stannade på 11,5 procent. I Oslo halverades det. I Bergen var förlusten nästan lika stor. Det är troligt att många av partiets tidigare väljare inte röstade alls denna gång.

Den stora valvinnaren blev Erna Solberg, ledare för Höyre, Norges motsvarighet till Moderaterna. Partiet ökade med nästan nio procentenheter till 28 procent. Det är lätt att tänka sig att många som tidigare röstat på Fremskrittspartiet och som efter Utöya inte vill förknippas med dess obehagliga retorik nu gick till Höyre i stället.

Valets tredje vinnare om än i mindre skala var Venstre, Norges motsvarighet till Folkpartiet. Också här kan stämningsläget efter Utöya ha spelat in ? Venstres syn på invandring och tolerans är en tydlig motpol till Fremskrittspartiets.

Men valutgången skapar också nya förutsättningar inför nästa stortingsval, 2013. Största förloraren, efter Fremskrittspartiet, var Sosialistisk Venstre som också ingår i Stoltenbergs regering. Om SV lämnar regeringen ? eller slås ut ur Stortinget ? måste Stoltenberg vända sig till partierna i mitten för att kunna sitta kvar. Ett av dem, Senterpartiet, ingår redan i regeringen. Venstre och Kristelig Folkeparti föredrar en borgerlig koalition, men vill undvika samröre med Fremskrittspartiet. Kanske bäddar Höyres starka frammarsch för att en borgerlig regering utan Fremskrittspartiet äntligen blir möjlig om vi får ett liknande valresultat om två år. Och ännu en möjlighet är förstås att Arbeiderpartiet eller Höyre bildar minoritetsregering med stöd från olika håll i olika frågor.

Allt detta är ovant i norsk politik. Fremskrittspartiets nederlag öppnar möjligheter som länge varit stängda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om