Nya metoder ska göra polisen effektivare

Uppsalapolisen misslyckas med att lösa 96 av 100 inbrott. Med nya metoder ska uppklarningen av vardagsbrotten öka med 15 procent.— Det här är den största förändringen av polisens arbetsmetoder sedan närpolisreformen 1997, säger Leif Arnshoff vid Uppsalapolisen.

Uppsala2005-10-29 00:00
Uppklarningssiffrorna för vardagsbrott ligger på mycket låga nivåer över hela landet. Med vardagsbrott, eller mängdbrott, menas bland annat bilstölder, bostadsinbrott, skadegörelse och misshandel.
— Svensk polis är bra på att lösa grova brott men uppklarningen av mängdbrottsligheten har sjunkit till en oacceptabel nivå sedan 1980-talet, säger Kenneth Holm vid Rikspolisstyrelsen.
Han leder polisens nationella satsning för att komma till rätta med den här typen av kriminalitet. Nya arbetsmetoder ska introduceras över hela landet vid årsskiftet.
— Vi måste lösa fler mängdbrott om allmänheten ska känna förtroende för polisen, menar Kenneth Holm.

Genom de förbättrade arbetsmetoderna hoppas polisen i Uppsala län uppnå följande mål under 2006:
  • Skadegörelse. Antalet uppklarade brott ska öka från 159 till 250 stycken.
  • Stöld. Från 322 till 500 uppklarade brott.
  • Misshandel där offer och gärningsman är obekanta med varandra. Från 179 till 225 uppklarade brott.

    Uppsalapolisen ligger i startgroparna inför nysatsningen.
    — Det handlar om att göra bättre utredningar från första början när ett brott begåtts, säger Leif Arnshoff, biträdande chef vid kriminalavdelningen i Uppsala.
    Här är några av de nya arbetsmetoderna:
  • Vittnen och brottsoffer ska i högre utsträckning höras direkt på brottsplatsen. Dels för att få färska minnesbilder, dels för att ta deras uppgifter innan de eventuellt skräms till tystnad.
  • Fler poliser ska utbildas i kriminalteknik för att säkra spår på fler brottsplatser.
  • Förundersökningsledare ska finnas tillgängliga dygnet runt.
  • Arbetet ska bli mer styrt av underrättelser. Tips från allmänheten, iakttagelser av poliser, kartläggningar av brottstrender etc ska sammanställas så att insatserna på ett mer precist sätt riktas mot den aktuella brottsligheten. Om till exempel många våldsbrott sker på vissa platser ska polisen oftare finnas där.
    — Förste polis på plats kommer att få utredningsansvar och kan inte delegera det vidare. Det kan bidra till att vi blir bättre på att säkra spår och vittnesmål, säger Leif Arnshoff.

    Några nya resurser för att lösa vardagsbrotten blir det dock inte.
    — Mest handlar det om att finslipa sättet att arbeta på. Vi klarar att lösa de grova brotten och vi vill nu överföra de arbetsmetoderna till vardagsbrottsligheten, berättar Leif Arnshoff.

    UNT: Tror du ni klarar målet att lösa 15 procent fler brott?
    — Det kan bli svårt. Många av de här brotten är besvärliga att klara upp.
    Målet på 15 procent innebär i själva verket att andelen uppklarade brott endast ökar med två procentenheter (se fotnot).
    Kenneth Holm säger att detta visserligen är korrekt men betonar att för vissa utvalda brott, till exempel krogvåld, ska uppklarningen öka betydligt mer.
    I december kommer polisstyrelsen i Uppsala besluta att prioritera kampen mot vardagsbrotten före annan brottslighet. Det uppger Erik Weiman (m), ledamot av polisstyrelsen.
    — Bland medborgarna finns en tydlig frustration över att vardagsbrotten inte prioriteras tillräckligt, säger Erik Weiman.

    UNT-fakta


    För drygt 20 år sedan löste polisen i Sverige 41 procent av alla anmälda brott. I fjol var siffran 30 procent.
    Satsningen mot mängdbrott kallas PNU, Polisens Nationella Utredningskoncept.
    Målet är att andelen förundersökningar som lämnas till åklagare ska öka med minst 15 procent. Det innebär dock att andelen kommer att ligga kvar på en mycket låg nivå.
    Andelen förundersökningar som lämnas till åklagare är i dag 15 procent. Om den siffran ökar med 15 procent uppnås det nya målet ifall drygt 17 procent av förundersökningarna går vidare till åklagare.
    Enligt en utredning om vardagsbrott som Brottsförebyggande rådet gjorde 2002 ger en effektivisering av polisens arbete bara begränsade resultat. För att åstadkomma stora förbättringar krävs ökade resurser.
    Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
    Läs mer om