Nya läkemedel mot svår ögonsjukdom
Nya läkemedel mot abnorm tillväxt av nya blodkärl, som injiceras i ögat, kan bromsa eller till och med helt sätta stopp för försämringen av synen vid den svåraste formen av ögonsjukdomen makuladegeneration.
Under utbildningsdagen fick ögonläkarna träna injektion på grisögon.
Foto: Sven-Olof Ahlgren
Vid en utbildningsdag för ögonläkare i Pharmacias före detta ögonforskningslaboratorium i Fyrislund i Uppsala lärde han ut tekniken för hur dessa läkemedel sprutas in i ögats glaskropp.
- Det är ytterst viktigt att detta sker under sterila förhållanden och utan att skada ögat. Men i en tränad hand är tekniken enkel, säger han.
3 000 varje år
Minst 3 000 svenskar insjuknar varje år i så kallad våt makuladegeneration. Sjukdomen skadar på kort tid det område av ögats näthinna som behövs för synskärpan och färgseendet, den gula fläcken.
En viktig orsak till skadorna är en abnorm nybildning av blodkärl i ögat, från vilka vätska läcker ut och skadar syncellerna i gula fläcken.
Den abnorma nybildningen av blodkärl stimuleras av en variant av ett tillväxtämne, VEGF.
Flera företag har under senare år arbetat med att utveckla läkemedel riktade mot detta tillväxtämne för att försöka hejda kärlnybildningen och förhindra synförlusterna vid våt makuladegeneration.
På väg tas i bruk
Läkemedelsföretaget Pfizer var förra året först med att få ett sådant läkemedel, Macugen, godkänt för behandling av patienter med våt makuladegeneration. Macugen är nu på väg att tas i bruk i ögonsjukvården i Sverige.
- Men själva injektionstekniken kan användas även för övriga läkemedel som håller på att utvecklas mot sjukdomen, säger Björn Steen.
I prövningar på patienter med våt makuladegeneration som föregick godkännandet av Macugen bromsade medicinen kraftigt försämringen av synen, men utan att helt lyckas stoppa den.
Förbätrtad syn
I höstas redovisades däremot resultat av prövningar av ett annat läkemedel, som består av en antikropp mot VEGF, som visade att cirka en tredjedel av patienterna till och med fick förbättrad syn av behandlingen.
Björn Steen framhåller dock att det ännu är oklart om dessa skillnader beror på att läkemedlen är olika effektiva eller på att urvalet av patienter skilt sig mellan olika prövningar.
Ett antikroppsbaserat läkemedel mot VEGF, Avastin, används redan för att stoppa abnorm nybildning av blodkärl vid en helt annan sjukdom, tarmcancer.
- Vid S:t Eriks har vi just startat en prövning av om injektioner av ytterst små doser Avastin har effekt också vid våt makuladegeneration, säger Björn Steen.
"Krokseende" ett tecken
I prövningen, som ska omfatta 100 patienter, jämförs Avastin med så kallad fotodynamisk terapi. Den fotodynamiska behandlingen förstör abnorma blodkärl, men förhindrar till skillnad från läkemedlen mot VEGF inte uppkomsten av dem.
"Krokseende", dvs att raka linjer och föremål framstår som, vågiga, kan vara ett tecken på våt makulageneration.
- Den som har sådana symptom bör så snabbt som möjligt söka läkare för att få sin diagnos. Ju tidigare en behandling kan sättas in, desto bättre, säger Björn Steen.
FAKTA
Makuladegeneration eller åldersförändringar i gula fläcken är den allra vanligaste orsaken till nedsatt syn hos äldre. Mer än var fjärde person över 75 år har denna "okända" folksjukdom.
Gula fläcken, makula, är ett litet område i ögats näthinna i bakre delen av ögat. Syncellerna sitter mycket tätare i gula fläcken än andra delar av näthinnan.
Vid makuladegeneration går allt fler av dessa synceller under. Som en följd försämras synskärpan, till exempel förmågan att se detaljer eller läsa.
Makulakadegeneration finns i två huvudformer, en "torr" och en "våt". Den torra, som utvecklas långsamt, är i särklass vanligast. Den våta, som utvecklas snabbt, är allvarligast och svarar för de allra flesta fallen av kraftig synnedsättning.
I dag saknas medicinsk behandling av torr makuladegeneration. Däremot finns flera behandlingar av den våta formen, till exempel med laser, kirurgi, så kallad fotodynamisk behandling och nu senast läkemedel mot den abnorma blodkärlstillväxt i ögat som kännetecknar sjukdomen.
Sjukdomen är vanligare bland rökare och personer med högt blodtryck än bland personer som inte röker och har normalt blodtryck. Vad som i grunden orsakar makuladegeneration är dock okänt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!