När Astrid Peterson kom in på psykologprogrammet i Uppsala vände sig hennes sambo Love Renström omgående till läkarutbildningen i Uppsala för att fråga om möjligheten att byta studieort, från Göteborg där de bodde och där han hunnit gå några terminer, till Uppsala.
UNT har läst svaren han fick. Där sägs inget om att ett sådant byte inte är möjligt eller kan ta flera år.
Däremot förklaras att ett byte av ort i praktiken sker genom att studenten söker programmet igen från termin ett, på den nya orten. Kommer man in får man tillgodoräkna sig poängen man har och börja rätt termin utefter det, om det finns plats.
Därför sökte Love Renström till Uppsala – och kom in. Ändå står platsen tom, medan han går kvar i Göteborg. För det som inte nämndes i svaren var att den utbildning som startar i höst är ett helt nytt, sexårigt läkarprogram och att det sätter käppar i hjulet för byten inom det gamla programmet.
Konsekvensen är att Love Renström måste vänta tills de nya studenterna kommit ikapp honom och hoppa på programmet i Uppsala då.
Men det skulle innebära att han måste hoppa av läkarutbildningen i Göteborg och hitta en annan sysselsättning under några års väntan på att få börja i Uppsala.
Den osäkerheten är Astrid Petersson och Love Renström inte beredda att utsätta sig för. Den är dessutom helt orimlig, tycker de.
– Vi har försökt att göra allt rätt och gjorde våra livsval utifrån informationen vi fick. Vi hoppas ännu att det ska lösa sig utan att behöva vänta in dem som går första terminen nu. Loves plats, som nu är tom, vill ju någon annan ha, säger Astrid Petersson.
I dag bor hon i en studentlägenhet i Flogsta. I stället för att dela på en hyra måste de nu betala två: för ett boende i Uppsala och ett i Göteborg.
Skulle Astrid i stället återvända till Göteborg och börja om psykologprogrammet där räcker inte studiemedelsterminerna ända fram.
– Jag har redan läst ett år på sjuksköterskeutbildningen, säger hon.
Till UNT uppger nu läkarprogrammet i Uppsala att de velat kunna ge dispens för ett byte. Det säger Bertil Lindahl, professor och ordförande för programkommittén för läkarprogrammet.
– Det här är en djupt olycklig situation, direkt plågsam. Vi har sökt en lösning och hade vi bestämt hade det här inte hänt. Men det ligger utanför vårt ansvar och handlar om juridik och antagningsregler, säger han.
Men dörren för att Love Renström ska få byta till Uppsala tidigare än att studenterna på termin ett kommit ikapp är stängd. Det säger Cilla Häggkvist, biträdande avdelningschef på Studentavdelningen.
– Han har ju en plats på det nya programmet, men det tar några år innan han kan börja på rätt termin. Eller så får han gå klart i Göteborg, säger hon.
Det moment 22 som uppstått är att det inte går att söka till termin 1 på det gamla programmet, eftersom det helt enkelt inte finns kvar. Å andra sidan finns ju endast termin 1 på det nya programmet. Och att antas till det nya programmet, som Love Renström gjort, och sedan få hoppa in i termin 5 på det gamla är en möjlighet som medvetet stängts.
Skälet är att det finns studenter över hela världen som skulle vara intresserade av att få byta till en ledig plats på en senare termin. Att få en rättssäker hantering av det urvalet skulle innebära en orimlig administration, menar både Bertil Lindahl och Cilla Häggkvist.
– Det finns många svenska studenter som läser i länder som Polen och Ukraina och som vill kunna byta. Om man öppnar möjligheten att antas till en senare termin där det finns ledig plats måste ju alla få den chansen, inte bara den som råkar höra av sig, säger Cilla Häggkvist.
Men vad hade Astrid och Love kunnat göra annorlunda, de försökte ju i god tid ta reda på fakta för att göra rätt val?
– De har inte gjort något fel och jag förstår att det här har blivit väldigt jobbigt. Men han är inte ensam om att vilja läsa i Uppsala. För vår del måste vi se över våra formuleringar kring att det kan dröja innan man får tillgång till rätt termin när man har poäng med sig, säger Cilla Häggkvist.
Det är provocerande att få höra att de inte gjort något fel, när de sitter i fällan med 45 mil emellan sig och dubbla hyror, säger Astrid Petersson.
– Det känns som en spark i magen. För dem är det bara ett ärende, men vi lever med det dygnet runt, alla dagar i veckan.