I lagstiftningen behandlas inte spelmissbruk på samma sätt som andra missbruk, trots att problematiken är liknande. Det vill regeringen ändra på. Den 8 december 2016 lämnade de över en remiss till Lagrådet med förslag till ändringar i socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen.
Regeringen vill ge kommunerna ett tydligare ansvar för att förebygga och behandla spelmissbruk. Den vill också ge socialnämnderna ökat ansvar för att aktivt motverka missbruk av spel om pengar bland barn och unga.
Socialnämndens ordförande i Uppsala, Ingrid Burman (V), välkomnar förslagen.
– Det är bra. Det här är ett område där människor skjutsas mellan olika instanser. Vi i Uppsala kommun har ändå tagit ett visst ansvar, säger hon.
Sedan 2013 behandlar Uppsala Spelberoendecentrum spelmissbrukare i öppenvårdsregi i samarbete med Uppsala kommun. Under 2016 beviljades 39 personer insatser.
Omfattas datorspelsmissbruk också?
– Den diskussionen har vi inte haft i socialnämnden. Hittills har vi talat om spel om pengar, som förstör ekonomin och där barn far väldigt illa. Där har socialtjänsten anledning att ingripa, svarar Ingrid Burman.
Ytterligare ett förslag är att förtydliga hälso- och sjukvårdens ansvar för att beakta barns behov av information, råd och stöd när en vårdnadshavare är spelmissbrukare.
Eva-Karin Ottoson, vd på Uppsala Spelberoendecentrum, tycker också att lagförslagen är bra.
– Då kommer landstinget inte undan sitt ansvar och kommunerna kan inte säga att det är landstingets bord. Det borde vara en självklarhet att jobba ihop, som de gör kring alkohol- och drogproblematik, säger hon.
Av landets 290 kommuner beviljar enbart nio behandling mot spelberoende. I Uppsala län är det bara Uppsala.
– Kranskommunerna skriver remisser till landstinget som skickar tillbaka dem och hänvisar till socialtjänsten. Allt för många faller mellan stolarna, säger Eva-Karin Ottoson.
Uppsala Spelberoendecentrum tar emot personer från andra kommuner, men då brukar deras arbetsgivare eller de själva betala.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2018.
Lagrådsremissen kan du läsa här.