Nya lagens krav oroar på förskolan
På Hemmings förskola i Luthagen i Uppsala oroar man sig en del över vad den nya livsmedelslagen innebär. Det minimala köket där mat för 35 barn lagas uppfyller sannolikt inte de nya kraven.
Förskolechefen Marie Fellenius och kokerskan Kerstin Nyström på Hemmings förskola vet ännu inte vad nya lagen får för konsekvenser.
Foto: Pelle Johansson
Köket är välstädat och trots att det är lunchdags är det undanröjt på arbetsbänkarna.
Till följd av att Hemmings förskola endast har två avdelningar har mathanteringen tidigare inte omfattats av livsmedelslagen. Det var folkpartiet som för många år sedan tog initiativ till undantaget i syfte att underlätta för små daghem.
Det blev en annan folkpartist, EU-parlamentarikern Marit Paulsen, som 30 år senare i EU-parlamentet drev igenom att alla länkar i matkedjan oavsett storlek, ska omfattas av lagen.
—Jag har ändå hela tiden jobbat som om vi omfattades av lagen. Men vi måste nog bli mera noggranna att skriva in temperaturerna i egenkontrollen i fortsättningen, säger Kerstin Nyström.
"Det kan bli dyrt"
Förskolechefen Marie Fellenius hyser vissa farhågor för att det kan bli problem för Hemmings förskola när köket ska omgodkännas. Där som på många andra förskolor i kommunen finns inget separat diskrum och varumottagningen har också vissa brister.
—Jag tror att det kan bli riktigt dyrt för kommunen om alla förskolor måste byggas om. Än vet jag inte exakt vad som kommer att krävas av oss. Blir vi inte godkända så får vi ju stänga, och ta maten från något annat ställe. Det blir ju inte alls samma sak.
Miljökontoret har i dagarna skickat ut information till företagare i livsmedelsbranschen. Men ännu har förskolorna inte fått veta särskilt mycket.
—Det jag vet har jag läst om i tidningarna, säger Marie Fellenius.
På Hemmings förskola får barnen inte vistas i köket utan är hänvisade till kökshörnet ute på avdelningarna. Anledningarna är både hygieniska och säkerhetsmässiga.
Barnen får vistas i köket
En vanlig uppfattning är att den nya lagen stoppa förskolebarnens medverkan i köket, och hantering av känsliga livsmedel som köttfärs och färsk fisk.
Ingetdera stämmer. Förskolebarn får vistas i köken, och känsliga livsmedel hanteras. Men kravet är att verksamhetsansvariga kan vissa tillsynsmyndigheterna att man ändå klarar att säkerställa livsmedelshygienen.
Uppsala kommun ska prioritera omgodkännanden av stora produktionskök, och det kan dröja ett bra tag innan små enheter som Hemmings förskola kommer att omgodkännas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!