För att stå sig i konkurrensen med övriga världen måste Sveriges högskolor och universitet satsa mer på internationalisering. Det har regeringen slagit fast i skrivningar.
Ändå genomfördes en lagändring i somras som enligt kritikerna riskerar att slå hårt mot just internationaliseringen. En befarad effekt är nämligen att unga talanger från länder utanför EU och EES väljer att lämna Sverige eller inte ens komma hit.
En av dem är Yan Xue, doktorand i organisk kemi på SLU i Uppsala. Hon kom från Kina till Uppsala för att läsa sin masterutbildning. Nu har hon gått vidare och är halvvägs in i doktorandstudierna. Det gör att tiden närmar sig då hon kan söka permanent uppehållstillstånd för att fortsätta sin karriär här. För att söka krävs att man varit i Sverige i fyra år.
Men den nya lagen har ändrat förutsättningarna helt för henne.
– Att stanna var min originalplan, jag trivs så bra i Sverige och i Uppsala. Men nu måste jag tänka om, kanske flytta utomlands. Spelreglerna har ändrats dramatisk mitt under min tid här. Jag känner mig besviken och lurad, säger hon.
Den som söker permanent uppehållstillstånd måste nu kunna försörja sig själv. Yan Xue och alla i hennes situation ska kunna visa att de har minst 18 månaders säkrad försörjning framför sig när Migrationsverket börjar behandla deras ansökan.
Men så ser inte verkligheten ut för doktorander och unga forskare. Karriärvägarna består för dem vanligtvis av korta, tidsbegränsade anställningar.
– Jag kan inte se det hända att jag skulle ha ett långt kontrakt klart om en anställning när det är dags för min ansökan. Jag är ju inte ens klar med mina forskarstudier då, säger Yan Xue.
Att ha en doktorand är en stor investering för institutionen. Nu riskerar Sverige att kasta stora belopp i sjön, menar Yan Xue, eftersom den som institutionen satsar pengar på riskerar att försvinna när framtiden här är osäker.
– Jag tror inte beslutsfattarna förstått det här. De måste helt enkelt ha förbisett de här problemen, säger hon.
Vi sitter i fikarummet på institutionen i Biocentrum på campus Ultuna. In kommer Vadim Kessler, prefekt på institutionen.
– Det här är alarmerande, fyller han i när han hör vad vi pratar om.
– Det här skapar stor stress hos de unga och vi riskerar att tappa personer som vi utbildar och investerar stora resurser i, säger Vadim Kessler.
Sveriges många unga, internationella forskare har organiserat sig för att väcka opinion. Tydligt stöd har kommit från fackföreningshåll men även från ledningarna för Sveriges universitet och högskolor som tillsammans skickat en larmskrivelse till flera ministrar. De har också aviserat att ytterligare konsekvensanalyser kommer.
Uppsala universitets rektor Anders Hagfeldt har fått brev av unga forskare vid Uppsala universitet som sitter i samma sits som Yan Xue. Universitetet står också bakom skrivelserna till regeringen.
– Det här är djupt olyckligt och får konsekvenser för oss som ett forskningsintensivt universitet, säger han i ett uttalande.
Ett parti som reagerat på kritiken är Liberalerna.
– Vi tycker att de nya kraven slår alldeles för hårt och vill inte kasta ut människor som vi haft turen att få hit, säger Lina Nordquist, riksdagsledamot från Uppsala.
Liberalerna vill se ett undantag för forskare och doktorander och Migrationsverkets generaldirektör är nu kallad till berörda utskott i riksdagen.
– Forskningen har inga gränser på det här sättet, säger Lina Nordquist.
Högskoleminister Matilda Ernkrans (S) ser det ur ett annat perspektiv. Hon pekar på vikten av tydliga karriärvägar och goda studie- och arbetsvillkor i högskolan. Det är ett prioriterat reformområde för regeringen, säger hon.
– På vissa håll finns en stor andel tidsbegränsade anställningar som inte tillhör högskolans karriärstruktur och som kan bli en återvändsgränd för individen. Det riskerar att skapa otrygghet och otydlighet. Regeringen anser att denna typ av anställningar ska minska, säger hon.
Enligt henne finns redan möjligheter till vissa undantag om man kan påvisa särskilda skäl. Men frågan är viktig att följa, säger hon
– Internationella studenter och forskare är viktiga kunskapsbärare som bidrar till ett starkt samhälle. Det är därför viktigt att det finns goda förutsättningar för att attrahera dessa personer till Sverige.